De gewezen Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne en de voormalige Marussia- en Caterham-testrijder Alexander Rossi lijken een Formule 1-zitje uit hun hoofd te hebben gezet en de voorkeur te geven aan een avontuur in de IndyCar Series.

“Ik wil weer in een positie zitten waarin ik races en kampioenschappen kan winnen”, zo legt Vergne op IndyCar.com uit waarom hij na drie seizoenen in de Formule 1 nu overweegt om de oversteek naar Amerika te maken.

De Fransman, die onder meer met een reserverol bij Williams in verband is gebracht, zegt ‘nog wel wat andere opties’ in de Formule 1 te hebben, maar is er duidelijk over dat hij zijn zinnen eigenlijk al heeft verzet. “Ik ben altijd al zeer geïnteresseerd geweest in de IndyCars. Ik vind het een geweldig kampioenschap. Daarom werk ik nu ook met een manager die al een aantal andere IndyCar-coureurs begeleidt”, voegt hij daar aan toe.

Vergne erkent dat het moeilijk wordt een zitje bij een topteam in de IndyCars te vinden. “Maar ik ben erg benieuwd naar wat voor stoeltjes er nog vrij zijn”, verklaart de coureur die er niet op rekent als Europeaan even zijn intrede te maken en gelijk te domineren, maar er wel zeker van is dat hij competitief kan zijn: “Ik heb veel te leren, zeker op de ovals, maar er zijn veel Europeanen die het daar prima op doen als ze wat ervaring hebben.”

“Op de weg- en stratencircuits weet ik echter dat ik sterk kan zijn”, benadrukt Vergne, die denkt dat het verder in zijn voordeel spreekt dat de zogenaamde ‘aero kits’ van motorleveranciers Chevrolet en Honda in 2015 hun entree maken en er voor het eerst in jaren weer aerodynamisch test- en ontwikkelingswerk gedaan moet worden. “Daar heb ik door mijn tijd in de Formule 1 uiteraard veel ervaring mee”, stipt hij aan.

Rossi
De Amerikaan Alexander Rossi bezint zich, na jaren in Europa, ondertussen op een terugkeer naar zijn thuisland, zo verkondigt hij tegenover Racer.com. “Ik zal de Formule 1 en andere Europese raceklassen zeker in mijn achterhoofd houden, maar ik ga me primair op de IndyCars richten. Ik zit al een tijdje met een aantal teams om tafel en heb daar een goed gevoel bij, ook al is er nog wel veel te regelen voordat er iets rond zal zijn.”

Rossi kijkt verder op dezelfde manier als Vergne tegen de voor- en nadelen van zijn Europese ‘raceopleiding’ aan, al reed hij in tegenstelling tot Vergne nooit Grands Prix. Tussen neus en lippen door meldt hij dat hij er in 2014 eigenlijk vijf voor Marussia had moeten rijden, eerst in Spa en vervolgens na Suzuka als vervanger van Jules Bianchi. Daar kwam het echter niet van en inmiddels lijkt een Formule 1-zitje buiten bereik voor Rossi.

Gelukszoekers
Vergne en Rossi zijn niet de enige coureurs uit de Europese racerij die hun zinnen hebben gezet op de IndyCars. Conor Daly, Daniel Abt, Davide Valsecchi, Sam Bird en Rodolfo Gonzalez hebben dit eveneens, net zoals de in 2014 aan Sauber verbonden Simona de Silvestro terug wil naar Amerika.