*

FIA drukt verbod op geblazen diffusor door

Kevin van Nunen

Kevin van Nunen

16 juni 2011 20:11

FIA drukt verbod op geblazen diffusor door
Formule1

Het verbod op geblazen diffusors wordt definitief van kracht tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. De laatste details zijn besproken tussen de FIA en technici van de teams.

De geblazen diffusors zijn de FIA al langer een doorn in het oog. De autosportbond bedient zich van het standpunt dat deze vinding in strijd is met het technische reglement, terwijl men tevens bang is dat er op dit vlak een ontwikkelingswedloop ontstaat en de kosten dan de spuigaten uitlopen.

Als technisch gedelegeerde van de FIA liet Charlie Whiting al weten hoe de FIA er over dacht en dat werd tijdens een vergadering met de Technische Werkgroep nog eens bevestigd. Ingewijden melden Autosport.com dat de FIA het niet nodig vindt het verbod verder uit te stellen.

De FIA wil bewerkstelligen dat de motoren zich ook zo gedragen als een coureur zijn voet van het gaspedaal haalt. Door allerlei software kregen teams het voor elkaar een constante stroom van uitlaatgassen door te voeren zelfs op het moment dat een coureur geen gas gaf.

Om te voorkomen dat de teams op één of andere manier alsnog een gat in de regels weten te vinden, is de FIA van plan vanaf 2012 een passage in het reglement op te nemen waarbij zeer duidelijke voorwaarden worden gesteld aan het ontwerp van de uitlaten. Waarschijnlijk maken de hoge uitlaten zoals bekend uit het verleden hun rentree.

De veranderingen die ingaan tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië zijn voor vrijwel alle teams nadelig. Of het verbod op de geblazen diffusor ook van invloed is op de rangorde op de startgrid zal pas in de praktijk blijken.

Gerelateerd