Colin Kolles overweegt namens HRT een protest in te dienen tegen alle auto’s die gebruikmaken van een geblazen diffusor. De teambaas hoopt dat er voor de race in Monaco een oplossing komt.

Komt er geen oplossing, dan speelt Kolles serieus met de gedachte een formeel protest in te dienen. HRT zette zijn eigen plannen voor een geblazen diffusor in de ijskast nadat de FIA besloot de vondst te verbieden. De autosportbond kwam echter op dat besluit terug.

Eén en ander wordt nu eerst besproken in de Technische Werkgroep, maar dat is voor Kolles niet genoeg. De eerste man van HRT is het niet eens met de interpretatie van de FIA en wil dat diffusors die werken als de coureurs geen gas geven illegaal worden verklaard.

“In de regels staat heel duidelijk dat hete lucht de aerodynamica van een auto niet mag beïnvloeden; niet via uitlaten en dus ook niet via het gaspedaal. Deze illegale manier van handelen levert enkele teams grote voordelen op”, stelt Kolles in gesprek met de BBC.

“De enige reden dat we in Spanje nog geen actie ondernamen, schuilt in het feit dat we niet bij sportieve besluiten waren betrokken, maar het is duidelijk dat we het moeten opnemen tegen illegale auto’s”, vervolgt hij.

Kolles windt er geen doekjes om. “Wij steunen het standpunt van Charlie Whiting en we zijn niet de enige. Als dit niet wordt gestopt, resteert voor ons geen enkele andere optie dan in Monaco een protest indienen.”