*

Jaarrapport: Williams

Daan de Geus

Daan de Geus

10 december 2017 11:50

Jaarrapport: Williams
Sutton Images

Na afloop van het seizoen neemt de Formule 1-webredactie alle teams en hun prestaties nog één keer onder de loep. Wie deed het beter dan verwacht en wie viel er tegen? We zijn aanbeland bij Williams, de nummer vijf in het WK.

2017 is het tweede jaar op rij dat Williams als vijfde eindigt, maar het vierde opeenvolgende seizoen waarin het flink minder punten scoort dan het jaar ervoor. In 2014 en 2015 scoorde Williams, toen derde in het WK, 320 en 257 punten. In 2016 zakte dat naar 138, dit jaar stopte de puntenteller bij 83. Niet bepaald een stijgende lijn.

Stroll viert zijn derde plek in Bakoe.

Williams begint 2017 qua tempo als best of the rest, achter de drie topteams. Met Felipe Massa, althans. Nieuwkomer Lance Stroll kent een lastige seizoensstart, waardoor Williams aanvankelijk maar met één auto scoort. Maar of het nou net dat beetje extra is dat een coureur thuis in huis heeft of een kwestie van in zijn ritme komen, Stroll pakt in Canada zijn eerste punten. Twee weken later in Bakoe volgt zelfs zijn eerste podium, Williams’ enige van het jaar. Spijtig is dat Massa daar niet finisht, met een podium daarvoor zo goed als zeker.

Massa vs Stroll
Het is daarom maar goed dat Stroll, die dan al veel kritiek heeft gekregen, het hoofd er koel houdt. Toch gaat het te ver om te zeggen dat de ban daarna gebroken is. Stroll scoort na Bakoe nog vijf keer (tegenover negen puntenfinishes voor Massa in die laatste twaalf races) maar blijft vooral in de kwalificaties worstelen. Dat Massa het kwalificatieduel met 17 – 2 wint, onderstreept dat. Stroll imponeert weliswaar in de verregende kwalificatie op Monza, maar blijft ook twaalf keer in Q1 steken.

Massa finishte in zijn thuisrace in Brazilië als zevende.

Toch is het Stroll waar Williams in 2018 mee verdergaat. Massa geeft lange tijd aan te willen blijven, maar Williams lijkt er weinig warm voor te lopen. Dus houdt hij de eer aan zichzelf. Nadat hij voor 2017 al uit een eerder ‘pensioen’ is teruggeroepen, zet Massa nu echt een punt achter zijn Formule 1-carrière. Dat hij sterk rijdt bij zijn laatste thuisoptreden in Brazilië en afscheid in Abu Dhabi, is misschien ook too little, too late.

Toekomst
Williams moet nu een vervanger zoeken. Robert Kubica, Sergej Sirotkin, Daniil Kvyat, Pascal Wehrlein en Paul di Resta – in Hongarije invaller voor de zieke Massa – staan op de lijst. Stuk voor stuk coureurs met zowel plus- als minpunten, en de nodige vraagtekens achter hun naam. Een belangrijke stem lijkt weggelegd voor Paddy Lowe, technisch directeur en aandeelhouder.

Williams heeft Kubica in Abu Dhabi tijdens de bandentest ingezet om hem te evalueren met oog op 2018.

Lowe is begin 2017 naar Williams gekomen, van Mercedes. Hij speelt er een grote rol, maar heeft zijn stempel nauwelijks op de FW40 van dit jaar kunnen drukken. Hetzelfde geldt voor aerodynamica-expert Dirk de Beer (ex-Ferrari). Zo zitten er bij Williams twee nieuwe kopstukken die moeten helpen met de ommekeer nadat het chassis de laatste seizoenen te wensen over liet, met de Mercedes-motor achterin Williams’ sterkste wapen.

Williams wacht hoe dan ook een zware opgave. Het is de laatste jaren geklopt door het kleinere Force India, terwijl de competitieve comeback van grote jongens Renault en McLaren dreigt. Het is aan Stroll om, na een 2017 dat wellicht het best als typisch rookieseizoen bestempeld kan worden, meer regelmaat aan de dag te leggen en een stap vooruit te zetten. De coureur naast hem zal sowieso iets te bewijzen hebben.  Net als Williams zelf, overigens.

Eindoordeel Williams: 5

Gerelateerd