Nico Rosberg pakt poleposition in China. Een knappe prestatie van de Duitser. Het is niet alleen voor hem de eerste keer dat hij van pole mag vetrekken, het is tevens de eerste keer in het bestaan van Mercedes GP.

Al relatief vroeg in Q3 zet Rosberg zijn tijd neer. Rosberg is vol vertrouwen dat zijn 1:35,121 goed genoeg is en wacht niet af of hij nogmaals naar buiten moet. Hij wordt al gewogen terwijl de concurrentie zich nog verbijt op zijn tijd. Tevergeefs. Zelfs teammaat Michael Schumacher moet een halve seconde toegeven.

 

Voor de andere verrassing in de kwalificatie zorgt Sebastian Vettel. De Red Bull-coureur weet zich niet te plaatsen voor de allerlaatste kwalificatiesessie en moet zodoende de race als elfde starten. Dat Vettel niet helemaal happy is in zijn wagen was al langer duidelijk. Gisteren werd bovendien bekend dat hij dit weekend in actie komt met het oude uitlaatsysteem op zijn auto in plaats van met de nieuwe configuratie.

 

Vettels teamgenoot Mark Webber reed wel met het nieuwe systeem. In theorie moet dit systeem sneller zijn. Met zijn zevende tijd presteert de Australiër weliswaar een stuk beter dat Vettel, maar naar wat we van Red Bull gewend zijn valt dit tegen.

 

Het is Mercedes dat in China dominant blijkt, want ook Michael Schumacher maakt met zijn derde tijd indruk. Hamilton is de 41-jarige maar nipt te snel af. Button had op vrijdag ook al problemen en lijkt zijn ritme, getuige zijn zesde tijd nog niet gevonden te hebben.

 

Sauber presteert opnieuw goed met Kobayashi als vierde en Perez op de achtste plek. De Japanner mag als derde starten vanwege de gridpenalty van Hamilton voor zijn versnellingsbakwissel, wat mooie taferelen op kan leveren.

 

Ferrari moet het doen met Alonso als negende. Massa bleef opnieuw steken in Q2 en start als twaalfde. De rest van de grid vormt nauwelijks een verrassing. De Williams-rijders delen de zevende startrij, voor de Force India’s en Toro Rosso’s. Vergne haakte als eerste af en bleef steken in Q1, samen met de rijders van Caterham, Marussia en HRT.

 

Bekijk hier de volledige uitslag