Mark Webber heeft de poleposition voor de Grand Prix van Duitsland voor zich opgeëist. De Australiër was op de Nürburgring nipt sneller dan Lewis Hamilton en Sebastian Vettel.

Webber reed tijdens de derde sessie van de kwalificatie twee keer de snelste ronde. De 1:30.079 was genoeg voor de eerste startplaats. Het is de derde pole van het seizoen voor de Red Bull-coureur, die nog geen race won in 2011.

Met Hamilton ging het tijdens de vrije trainingen niet heel lekker, maar hij was in de kwalificatie beter op dreef en noteerde de tweede tijd. Nog voor Vettel, die dit keer genoegen moest nemen met plaats drie. Hij deelt de tweede startrij met Fernando Alonso.

De verschillen aan kop van het veld waren klein. Webber, Hamilton en Vettel waren slechts iets meer dan een tiende van elkaar verwijderd. De achterstand van Alonso was iets groter: zo’n drie tienden. De rest, aangevoerd door Felipe Massa, volgde daar weer een halve tel achter.

Ook Mercedes GP staat met twee coureurs in de toptien: Nico Rosberg werd zesde, Michael Schumacher tiende. Jenson Button stelde teleur met de zevende plaats, terwijl Adrian Sutil (achtste) en Vitaly Petrov (negende) naar behoren presteerden.

Tegenvallers waren er ook. Zo slaagde Nick Heidfeld er niet in de tweede schifting te overleven en kwamen ook de Saubers niet in de buurt van de tien snelsten. Kamui Kobayashi start zelfs pas als achttiende. Williams en Toro Rosso behoorden eens te meer tot de middenmoot.

Onder de zes langzaamsten deden zich weinig verrassingen voor. Heikki Kovalainen voerde het klasje achterblijvers opnieuw aan, Timo Glock was sneller dan Karun Chandhok in de tweede Lotus-bolide en de HRT’s sloten de rijen.

Bekijk hier de volledige uitslag