Sebastian Vettel heeft poleposition gepakt in de uitgestelde kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. Vettel wordt gevolgd door teamgenoot Charles Leclerc, die hiermee een einde ziet komen aan zijn reeks van vier opeenvolgende polepositions. Valtteri Bottas en Lewis Hamilton volgen achter de Ferrari’s. Doordat tyfoon Hagibis op zaterdag Suzuka voorbij raasde, was de kwalificatie uitgesteld naar zondagmorgen lokale tijd.

Onder een stralende zon werd de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan verreden. De ergste storm mocht dan over zijn, sterke windvlagen tartte de coureurs op zondagochtend. Doordat de derde vrije training was afgelast waren de verhoudingen vooraf een vraagteken. Na de vrije trainingen op vrijdag leek Mercedes de toon te zetten, gevolgd door Red Bull en Ferrari.

Op zondagochtend lagen de verhoudingen ineens anders dan op vrijdag. Ferrari toonde in Q1 en Q2 al dat het flinke stappen had gemaakt gedurende het weekend. In Q3 was het Vettel die de goede vorm van de scuderia bevestigde met zijn eerste poleposition sinds de Grand Prix van Canada. Leclerc maakte het feest voor Ferrari compleet met een tweede plek. De Monegask ziet echter wel een einde komen aan zijn ijzersterke reeks van vier opeenvolgende polepositions.

Achter de Ferrari’s stelden de Mercedessen enigszins teleur met plek drie en vier. Bottas was vandaag de snelste van de Silberpfeile. Achter de Mercedessen bezetten de Red Bulls de vijfde en zesde plek. Opvallend genoeg reden Max Verstappen en Alexander Albon exact dezelfde tijd in Q3. Voor Albon was het goede reclame in aanloop naar 2020, waarin de Thai nog geen stoeltje heeft. Tot dusver maakt hij een sterke indruk.

Achter de top van het veld was McLaren andermaal best of the rest. Pierre Gasly reed indrukwekkend naar de negende plek, voor Romain Grosjean. Net buiten de top tien eindigden de Alfa Romeo’s, met daartussenin Lance Stroll.

Robert Kubica bewees zichzelf en zijn team geen dienst met een flinke schuiver. Foto: Motorsport images.

Crashes aan staart van veld
Aan de achterkant van
 de grid vinden we de teleurstellende Renaults terug. De gele wagens wisten qua snelheid niet te imponeren en Nico Hülkenberg kreeg bovendien last van mechanische problemen. Ook beide Williams-coureurs staan zoals vanouds achteraan, al reed Robert Kubica deze ochtend niet eens een volledig rondje. Dankzij een crash bij het opkomen van het rechte stuk kon hij gauw uitstappen. Op hetzelfde punt parkeerde Kevin Magnussen zijn Haas eveneens in de muur, de Deen was daarmee voorlaatste. 

(Volledige uitslag van de kwalificatie onder de foto) 

Foto: Motorsport images.