Lotus steekt dit jaar geen moeite meer in de E22. En terecht. In Monza was het ding niet vooruit te branden. Pastor Maldonado en Romain Grosjean bleven met moeite de Caterhams en Marussia’s voor.

Althans: Kamui Kobayashi en Jules Bianchi. Max Chilton en Marcus Ericsson zijn niet zo snel als hun teamgenoten. Maldonado start voor de tweede keer dit jaar voor Grosjean, die pas in de slotfase van de eerste kwalificatie naar buiten kon. Het verschil tussen de twee was een tiende, terwijl Grosjean vier honderdsten sneller was dan Kobayashi. 

“Het was geen perfecte dag”, is het understatement van Grosjean. “We wisten al dat dit circuit ons niet ligt. Ook hadden we vanochtend problemen met de intercooler. Die moesten we vervangen. Vanwege een lek begon onze kwalificatie wat later dan gepland.”

“We wisten dat het lastig werd om een goed resultaat te boeken. Ik was vervuld met trots toen ik zag dat het hele team aan mijn wagen begon te werken toen Pastor de baan op ging. Dit onderstreept onze teamspirit. Ook als het tegenzit. Morgen gaan we hard ons best doen om terrein goed te maken.”

Maldonado

Maldonado hoopt dat het morgen beter gaat. “We wisten dat dit een moeilijke kwalificatie voor ons zou worden. Onze topsnelheid ligt niet zo hoog”, stelt de Venezolaanse Lotus-coureur. “Morgen racen we en dan kan het beter gaan. We rijden met een kleine achtervleugel, dus in de race moet het beter gaan.”

“We hebben de slijtage van de banden in de hand. Hopelijk komt dat van pas om morgen posities goed te maken”, besluit Maldonado, die door een positiestraf van Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat morgen als zestiende start. Grosjean start als zeventiende aan de Grand Prix van Italië.