Max Verstappen is de laatste vrije training in Monza als achtste geëindigd. Voor het eerst dit weekend moest hij teamgenoot Daniel Ricciardo voor zich dulden, al is het verschil minimaal. 

Max Verstappen gaat na tien minuten voor het eerst naar buiten voor zijn installatieronde op de zachte banden. Na de korte neutralisatie van de training door de gespinde Grosjean gaat Verstappen opnieuw de baan op en sluit hij achter teamgenoot Daniel Ricciardo aan op de tweede plaats.

Op de weg terug naar de pits zit hij onbedoeld Nico Rosberg in de weg. De Mercedes-coureur uit zijn onvrede, terwijl Verstappen zich verontschuldigt. Het weerhoudt Rosberg er niet van over de boordradio nogmaals te klagen, noch van het neerzetten van de tweede tijd.

Halverwege de sessie schakelt Verstappen over op de superzachte banden, met Ricciardo vlak achter hem op de baan. Ricciardo is drie honderdsten sneller dan Verstappen, die moet uitwijken voor Kevin Magnussen in Ascari. Ricciardo blijft ondanks zijn tijdsverbetering vijfde, Verstappen klimt naar de zesde plaats. Ze worden nog verdrongen door Williams-coureurs Valtteri Bottas en Felipe Massa. Het gat naar snelste man Lewis Hamilton bedraagt 1,7 seconden.