Mercedes ontkent tijdens het FIA-tribunaal de regels van de testrestricties verbroken te hebben. “De test werd niet door ons uitgevoerd.”

Volgens de FIA heeft de Duitse renstal Artikel 22 van het sportieve reglement geschonden. Daarin zijn de do’s en dont’s van testen in de Formule 1 vastgelegd. Volgens Mercedes is daar geen sprake van. Pirelli heeft volgens de Duitse autofabrikant de test georganiseerd, betaald en uitgevoerd. “En dus niet door Mercedes. Daar gaat het om in Artikel 22, door wie de test is ondernomen”, aldus Paul Harris, de advocaat van het team. Mercedes heeft die test volgens hem dus niet ondernomen.

Harris stelt dat Mercedes alleen heeft uitgevoerd wat Pirelli van het team vroeg. “Pirelli bevestigt dat. Alle aanwezigen zijn unaniem over wat er is gebeurd, wie het deed en wie de leiding had. Het staat als een paal boven water dat Pirelli de test had ondernomen.”

Harris kwam tijdens zijn betoog namens Mercedes ook met relevante correspondentie binnen de FIA over de brug.  Charlie Whiting, race director, vraagt aan FIA-jurist Sebastien Bernard, of Mercedes kan testen als Pirelli de test onderneemt. “In mijn optiek worden dit soort tests niet ondernomen door de constructeur”, schrijft Whiting aan Bernard. “We kunnen aanvoeren dat Pirelli de organisator was van de test. Is het mogelijk dat we dit standpunt innemen?”

Bernard is daar duidelijk in. “Dat is zeker mogelijk. De test is dan niet ondernomen door de constructeur.”

Als Mercedes klaar is met zijn betoog, mag Pirelli zijn zegje doen.