Ook Max Mosley heeft zich opgeworpen als tegenstander van de Grand Prix van Bahrein. De voormalig FIA-voorzitter vreest dat de beslissing om toch te racen de Formule 1 ‘duur komt te staan’.

De FIA besloot de race in Manama terug op de kalender te plaatsen nadat deze in maart geen doorgang kon vinden vanwege de onrust in het land. Het is nog altijd maar de vraag of het nu rustiger is in Bahrein.

De Grand Prix staat gepland voor 30 oktober, wat ook nog eens betekent dat de inaugurele race in India moet worden verschoven naar december. Op beide fronten wordt tegenstand verwacht vanuit de teams. De FOTA broedt nog op een standpunt.

Voor Mosley is het wel al helder: hij vindt het geen goed idee om nog dit seizoen naar Bahrein te gaan. Desondanks toont hij begrip dat mondiale sporten soms plaatsen moeten aandoen waar het slecht gesteld is met mensenrechten.

“Als we de hoogste standaard van mensenrechten toepassen, zouden we vele landen moeten uitsluiten van internationale sportwedstrijden, waaronder zelfs een bondgenoot van Groot-Brittannië”, aldus Mosley in zijn column in de Daily Telegraph.

“Ten tweede, als we de hoogste norm toepassen, volgt er een debat zonder einde over het punt waar de streep moet worden getrokken. En ten derde is het niet aan sportbonden om machthebbers te bevelen wat wel en niet kan. Politiek bedrijven moeten we overlaten aan politici.”

In het geval van de Grand Prix van Bahrein ligt het echter anders, meent de Brit. Hij zat de FIA voor tussen 1993 en 2009 en werd nadien opgevolgd door Jean Todt. Mosley vindt dat de race wordt gebruikt om een boodschap uit te zenden over de stand van zaken in het land.

“Sport is in dit geval niet langer een vorm van vermaak in een land waar niet alles perfect is. De Grand Prix wordt gebruikt door het regime om een rookgordijn op te trekken voor zijn acties. Als de sport deze rol accepteert, wordt het een speeltje van de overheid. Als de Formule 1 zich laat gebruiken, is het net zo goed schuldig aan het geweld dat wordt toegepast tegen de bevolking.”

“De overheid is op het punt aanbeland dat het zijn imago wil oppoetsen en wil daar de Grand Prix voor gebruiken. Door de race doorgang te laten vinden, probeert het land aan te tonen dat er amper sprake was van problemen en dat alles weer is zoals het was. De Formule 1 laat zich gebruiken, en tenzij men terugkomt op de beslissing om te racen, komt dat de sport duur te staan. Zo’n fout wordt niet snel vergeten.”

Opvallend in deze is dat Mosley in 2008 zelf niet welkom was in Bahrein omdat hij betrokken was bij een seksschandaal.