De voorzitter van de Grand Prix van Bahrein, Zayed Alzayani, is ontevreden over de opstelling van de Formule 1-teams ten tijde van de discussie over doorgang van de race. Alzayani is niet blij met hun ‘emotionele houding’.

De race in Manama zou de start van het seizoen betekenen, maar vanwege de onrust in het land werd de race eerst uitgesteld en later zelfs definitief afgeblazen. Alzayani stelt dat er meer races geen doorgang kunnen vinden als het gaat om mensenrechten.

“Volgend seizoen keren de Verenigde Staten terug op de kalender en we weten allemaal hoe het er in de gevangenis in Guantanamo aan toegaat. Starten we dan een discussie over mensenrechten?”,  vraag Alzayani zich af. “Zoals Bernie Ecclestone me zei: als dat een argument is, racen we straks alleen nog in België en Zwitserland.”

Over de opstelling van de teams is hij in het geheel niet tevreden. “De race werd uitgesteld en toen hoorde ik iedereen zeggen dat Bahrein hun favoriete circuit was en dat ze zich in ons land altijd zo thuis voelen. Een paar maanden later wilde niemand bij ons racen. Natuurlijk gebeurde er van alles, maar hun uitspraken waren op basis van emoties.”

Beter te spreken is Alzayani over Bernie Ecclestone, die altijd alles probeerde om de race alsnog door te laten gaan. “De 26 leden van de World Council stemden voor, dus ook Bernie. Hij deelde met me dat de teams twijfelden, maar beloofde zijn best te doen. Hij stelde zelfs de datum van 4 december voor. Het ging Bernie nooit om geld dat hij zou mislopen.”

Het is de bedoeling dat de Grand Prix van Bahrein volgend jaar alsnog terugkeert op de kalender. De vraag is echter of het de eerste race van 2012 wordt, want enkele teams zouden liever zien dat ervoor wordt gekozen de start van het seizoen niet door controverse te laten overschaduwen.