Het Arabische Emiraat Qatar hoopt de Formule 1 met ingang van volgend jaar voor testsessies te kunnen verwelkomen op het circuit van Losail.

In gesprek met de Franse krant L’Equipe vertelt Nasser Khalifa Al-Attiyah, voorzitter van de autosportbond van Qatar en eigenaar van het Circuit van Losail, dat de internationale autosportfederatie FIA en bezoek aan het circuit heeft gebracht om te zien of het na enkele doorgevoerde wijzigingen tegenwoordig Formule 1-waardig is.

“Er is afgelopen vrijdag een delegatie van de FIA op bezoek geweest en zij hebben gekeken naar de aanpassingen die we aan het circuit hebben gedaan”, zegt Al-Attiyah, die overigens niet verward moet worden met de rally-coureur met dezelfde naam.

“De reactie van de delegatie en de FIA’s circuit keurmeester Charlie Whiting was positief”, stelt Al-Attiyah, wiens circuit overigens al wel gebruikt wordt voor MotoGP-races en in het verleden ook de GP2 Asia Series en de Grand Prix Masters – de inmiddels ter ziele gegane raceklasse voor oud-Formule 1-coureurs – heeft mogen verwelkomen.

“Ik verwacht dat we naar aanleiding van de positieve reacties zo rond december het groene licht van de FIA gaan krijgen om een officiële testlocatie te worden voor de Formule 1”, voorspelt Al-Attiyah, al is daarmee overigens nog niet gezegd dat de Formule 1 ook daadwerkelijk naar Qatar gaat om een wintertest of een tussentijdse test af te werken, aangezien de teams daarover meebeslissen.

Al-Attiyah ziet het benoemd worden tot een ‘Formule 1-waardige locatie’ van het Losail International Circuit hoe dan ook als ‘een stap in de goede richting’. Tegenover The Peninsula, een publicatie uit Qatar, verklaart Al-Attiyah namelijk dat hij ‘Qatar middels een wintertest op de radar van de Formule 1 wil zetten’.

Foto: de start van een GP2 Asia Series race in Losail, in 2009. De GP2-races werden destijds gewonnen door de tegenwoordig in de Formule 1 uitkomende Sergio Pérez en Nico Hülkenberg.