Jenson Button is al tweehonderd races op zijn best onder wisselende omstandigheden. Dat bewees hij op de Hungaroring opnieuw door fouten van teamgenoot Lewis Hamilton af te straffen en de Grand Prix van Hongarije te winnen.

Button reed ruim over de helft van de race op de tweede plaats, Hamilton lag op kop. Precies op dat moment begon het opnieuw licht te regenen nabij Boedapest en spinde Hamilton. Vervolgens koos hij voor intermediates omdat de baan te nat werd.

Twee verkeerde inschattingen van Hamilton, die een doorrijstraf kreeg omdat hij na zijn spin een gevaarlijke manoeuvre uithaalde en opnieuw een pitstop moest maken om banden te wisselen. De inschattingen van Button waren wel goed; hij bleef buiten en kon de race winnen.

Hoewel Hamilton verkeerd calculeerde, komt de overwinning Button toe. De Brit was een van de eerste coureurs die het aandurfde eerder in de race voor slicks te kiezen. Ook is het geen toeval dat de McLaren-coureur telkens uitblinkt als de coureur het onder lastige omstandigheden voor het zeggen heeft.

Sebastian Vettel kon het prima hebben dat Button won. De Brit is voor het WK geen gevaar en door het terugvallen van Hamilton kon de Duitser zijn voorsprong zelfs verder verstevigen naar 85 punten. Fernando Alonso finishte als derde. De Spanjaard had misschien nog wel hoger kunnen eindigen, maar verspeelde veel tijd door in de natte openingsfase enkele keren naast de baan te geraken.

Niet alleen verloor Alonso tijd door zijn uitstapjes, hij moest daardoor extra inhaalacties plaatsen om de verloren posities weer goed te maken. Zo vocht hij zich langs de beide Mercedes-coureurs, die goed van start gingen, en kon ook Felipe Massa hem kortstondig passeren. Na contact met de bandenstapel reed de Braziliaan een groot deel van de race met een gehavende achtervleugel.

Massa eindigde op de zesde plek nadat hij in de slotfase Hamilton en Mark Webber voorrang moest verlenen. Hamilton won twee plekken terug door na zijn extra pitstop en doorrijstraf op nieuwe banden zijn concurrenten in te halen. Webber kende een zware middag, die hij besloot als vijfde.

Achter de topzes finishte Paul di Resta als beste van de rest. De Schot reed een groot deel van de bijna twee uur durende race op de zevende positie en was teammaat Adrian Sutil daarmee met overmacht de baas. De Duitser wist het middenveld niet te ontstijgen terwijl Di Resta indruk maakte.

Naast Di Resta deden ook de Toro Rosso’s het heel aardig. Sébastien Buemi kwam als achtste over de streep terwijl Jaime Alguersuari tiende werd. De Spanjaard had de pech dat hij enkele ronden voor het einde nog werd aangereden, maar hield tenminste een puntje aan de race over. Nico Rosberg werd negende.

Uitslag Grand Prix van Hongarije

Positie Coureur Team Tijd/verschil
1 Jenson Button McLaren 1:46:42.337
2 Sebastian Vettel Red Bull + 3.588
3 Fernando Alonso Ferrari + 19.819
4 Lewis Hamilton McLaren + 48.338
5 Mark Webber Red Bull + 49.742
6 Felipe Massa Ferrari + 1:23.176
7 Paul Di Resta Force India + 1 ronde
8 Sebastien Buemi Toro Rosso + 1 ronde
9 Nico Rosberg Mercedes GP + 1 ronde
10 Jaime Alguersuari Toro Rosso + 1 ronde
11 Kamui Kobayashi Sauber + 1 ronde
12 Vitaly Petrov Renault + 1 ronde
13 Rubens Barrichello Williams + 2 rondes
14 Adrian Sutil Force India + 2 rondes
15 Sergio Perez Sauber + 2 rondes
16 Pastor Maldonado Williams + 2 rondes
17 Timo Glock Virgin + 4 rondes
18 Daniel Ricciardo HRT + 4 rondes
19 Jerome d’Ambrosio Virgin + 5 rondes
20 Vitantonio Liuzzi HRT + 5 rondes
r Heikki Kovalainen Lotus + 15 rondes
r Michael Schumacher Mercedes GP + 44 rondes
r Nick Heidfeld Renault + 47 rondes
r Jarno Trulli Lotus + 53 rondes