De voorbereidingen van Red Bull richting het verbod op de geblazen diffusor bevinden zich in een vergevorderd stadium. Dit zegt Helmut Marko, die het verbod ziet als aanval op de dominantie van Sebastian Vettel.

De regerend wereldkampioen werd dit seizoen in zeven Grands Prix pas twee keer verslagen. De ene keer door Lewis Hamilton (China) en de andere keer door Jenson Button (Canada). Die twee keer werd Vettel wel tweede.

Hij staat daardoor met ruime marge bovenaan in het WK, maar de grote vraag is of Red Bull nadeel gaat ondervinden van het besluit van de FIA om het effect van de geblazen diffusor drastisch te beperken vanaf de Grand Prix van Groot-Brittannië.

Ook het gebruik van specifieke afstellingen in de elektronica voor de motor wordt verboden. “Red Bull zou Red Bull niet zijn als we niet proberen vooruit te denken”, aldus Marko in het programma Servus TV. “We willen het effect van het verbod minimaliseren, dat is ons streven.”
 
Marko denkt dat er een reden is voor de plotselinge actie van de FIA. De autosportbond besloot vorig seizoen dubbele diffusors en F-ducts pas aan het einde van het seizoen te verbieden. “Dit heeft alles te maken met de dominantie van Red Bull, zou ik zeggen.”

De adviseur van Red Bull verwacht echter dat ook de concurrenten nadeel ondervinden. “McLaren heeft ons systeem heel aardig gekopieerd, maar Ferrari kreeg het nooit onder controle.”