Peter Sauber heeft zijn keuze voor Pedro de la Rosa tijdens de Canadese Grand Prix nader toegelicht. De Spanjaard verving Sergio Pérez, die aangaf dat hij zich nog niet fit voelde.

De la Rosa kreeg tien minuten voor aanvang van de tweede vrije training te horen dat hij de Sauber mocht besturen. De invaller werd halverwege vorig seizoen nog door het team aan de kant gezet, maar keerde in Montréal terug.

De keuze van Sauber deed de nodige wenkbrauwen fronsen omdat Esteban Gutiérrez de officiële reservecoureur is. De Mexicaan stak zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken nadat hij ook tot zijn eigen verbazing werd gepasseerd.

“Ik begrijp de vragen die ons worden gesteld, maar een klein beetje verder denken en zo vreemd is het in mijn ogen niet meer. We zijn verantwoordelijk voor Esteban, hij heeft een contract bij ons. Het is belangrijk om hem aan de Formule 1 te laten wennen”, stelt de teambaas.

Sauber wil Gutiérrez niet in het diepe gooien om dan te moeten vaststellen dat hij nog niet kan zwemmen. “Het zou nergens op slaan om hem zonder gedegen voorbereiding achter het stuur te laten plaatsnemen. Ik vind het belangrijker dat Esteban het goed doet in de GP2 Series, die klasse is al zwaar genoeg.”

Het zou dus kunnen dat De la Rosa in Valencia opnieuw de voorkeur krijgt boven Gutiérrez, al gaat Sauber er vanuit dat Pérez volgend weekend wel voldoende blijkt hersteld van zijn zware crash in Monaco. “Aan een plan-B heb ik absoluut nog niet gedacht.”