Na een crash in de kwalificatierace van zaterdag moest Max Verstappen de illustere Formule 3-race in Macau vanuit het achterveld beginnen. Hij reed echter een sterke inhaalrace en werd nog knap zevende.

Verstappen begon de kwalificatierace als vijfde. De coureur van Van Amersfoort Racing kwam bij het doven van de lichten geweldig van zijn plek: met een bliksemstart schoot hij naar de tweede plaats, welke hij vasthield totdat hij zich in ronde vier vergaloppeerde bij de Esses.

“Bij het aanremmen van de snelle rechter knik blokkeerde de auto aan de achterzijde, waardoor ik de binnenkant van de bocht miste en een bandenstapel raakte, waardoor mijn band van de velg werd gedrukt. Het ging niet eens zo hard, maar daarna raakte ik ook met mijn linker voorwiel de vangrail nog en was het einde verhaal”, legt het zeventienjarige talent uit op Verstappen.nl.

De Red Bull-protegé, die in 2015 voor Toro Rosso in de Formule 1 gaat rijden, moest de hoofdrace van zondag daardoor van de 24e plek aanvangen. Ook die race begon hij echter met een fantastische start, al kwam hij – buiten zijn schuld om – niet zonder schade door de eerste ronde.

“Ik zag voor me allemaal auto’s crashen, maar kon netjes op tijd stoppen. Ik kon er alleen niet door en werd van achteren geraakt, zodat ik wat schade aan de auto had. Het team heeft het grotendeels kunnen repareren, maar ik heb de race niet met een schadevrije auto kunnen rijden.”

Ondanks de (lichte) schade aan zijn bolide imponeerde Verstappen na de herstart: de Nederlander sneed door het veld en klokte – ondanks dat hij druk bezig was mensen in te halen – alsnog tijden die sneller waren dan die van de deelnemers voor hem.

Zijn indrukwekkende opmars bracht de Nederlander uiteindelijk de zevende plek bij het vallen van de vlag en ook de snelste ronde van de race. “Ik ben over het algemeen tevreden met hoe het weekend is gelopen”, blikt hij terug.

“Het is jammer van de fout in de kwalificatierace en ook jammer dat de herstart van de hoofdrace achter de safety car was, waarvoor ik een aantal van de plekken die ik bij de start had gewonnen weer moest teruggeven. De race verliep echter goed. Ik heb elke ronde wel iemand kunnen inhalen en ik ben heel blij met de snelste ronde”, aldus de coureur die het overigens ‘wel waarschijnlijk’ noemt dat er zonder de herstart nog meer in had gezeten.

De kwalificatie- en hoofdrace werden overigens gewonnen door de Zweed Felix Rosenqvist. Zijn Mücke-teamgenoot Lucas Auer – het neefje van oud-Formule 1-coureur Gerhard Berger – was tot twee keer toe tweede. De derde plek in de daadwerkelijke race ging naar de Nieuw-Zeelander Nick Cassidy. Esteban Ocon, de Europees Kampioen Formule 3, was vierde in de kwalificatierace maar viel in de hoofdrace uit bij de crash in de eerste ronde.