Tony Kanaans imposante IndyCar-carrière is eindelijk volmaakt. Vandaag won hij in een razendsnelle wedstrijd eindelijk de Indianapolis 500. En passant pakte hij het snelheidsrecord van Arie Luyendijk af.

De Braziliaan vocht vanaf het begin van de wedstrijd vooraan mee. In de negende ronde ging de coureur van KV Racing voor het eerst aan de leiding van de race. De 97e editie van de Indy 500 kenmerkte zich door een recordaantal aan lead changes, het aantal keer dat de nummer 1 in werd gehaald, en het weinige aantal neutralisaties. Daarmee werd het de snelste Indianapolis 500 ooit, met een gemiddelde snelheid van ruim 189 mijl per uur, een kleine 305 kilometer per uur. Een record dat al 23 jaar in handen was van Arie Luyendijk.

Hierdoor bleef de kopgroep die al in het begin van de race werd gevormd grotendeels in stand. Polezitter Ed Carpenter viel echter wel naarmate de wedstrijd vorderde verder terug. Naast Kanaan reden ook Marco Andretti, debutant Carlos Munoz en AJ Allmendinger met grote regelmaat vooraan. Colombiaan Munoz bekroonde zijn debuut met de tweede plaats, maar baalde na afloop van het mislopen van de zege. Hunter-Reay eindigde als derde.

Het aantal neutralisaties, of het gebrek daaraan, was opmerkelijk. De safetycar kon al vroeg in de wedstrijd naar buiten omdat JR Hildebrand crashte. En later ook omdat Sebastian Saveedra en Takuma Sato spinden. Daarna duurde het lang voordat er weer een gele vlag kwam, en werden de vijfhonderd mijlen er in een recordtempo doorheen gejast.

In de slotfase spinde Graham Rahal echter, waardoor er een ware sprintrace naar de finish in aantocht was. Met nog vier ronden te gaan werd de race weer hervat, met kampioen Ryan Hunter-Reay aan de leiding van de race. Die was de Amerikaan echter al kwijt aan Kanaan voor hij er erg in had.

Het bleek de allesbeslissende manoeuvre van de wedstrijd te zijn. Dario Franchitti, die vorig jaar won, crashte namelijk gelijk na de hervatting uit de wedstrijd. En dus eindigde de Indy 500 onder geel. Beetje een anticlimax, maar Kanaan was wel een van de coureurs die de zege in Indianapolis verdiende.

De Braziliaan werd in 2004, uitkomend voor Andretti Green Racing, al kampioen van de IndyCar Series. In 2003 werd Kanaan al eens derde in Indianapolis, en in het jaar van zijn kampioenschap tweede. Daarna wilde het maar net niet lukken met de Braziliaan op Indy. Dit jaar wel. In 2011 werd hij vierde, vorig jaar derde. En nu heeft hij eindelijk zijn Indy-zege binnen. “This is it, man”, waren daarom een van de weinige zinnen die hij na afloop kon uitbrengen.