Giedo van der Garde heeft het raceweekend in België uitstekend afgerond. Hij finishte niet alleen vijftig seconden voor Jules Bianchi, óók eindigde de Caterham-coureur voor Pastor Maldonado.

Oké, dat komt dan wel doordat de Venezolaan in de slotfase een stop-and-go-straf kreeg, maar ook omdat Giedo van der Garde zelf een sterke race reed. Hij behield zijn veertiende positie bij de start, verloor daarna een aantal plaatsen aan snellere wagens maar declasseerde vervolgens wel Jules Bianchi en Max Chilton. Teamgenoot Charles Pic viel in de openingsfase uit met een olielek.

“Ik startte goed”, vertelt Van der Garde na afloop. “Ik had voldoende ruimte om de eerste bocht in te gaan en behield mijn veertiende positie tot halverwege de tweede ronde. Vervolgens was het niet mogelijk snellere wagens achter mij te houden. We zijn reëel en wisten dat dat ging gebeuren. De focus verschoof dus naar het wegrijden bij Bianchi en Chilton.”

Vervolgens reed Van der Garde een race volgens het boekje. “Ik begon de wedstrijd op mediums en de slijtage bleef binnen de perken. In de vijftiende ronde maakte ik mijn eerste pitstop en schakelde ik over op de harde band. Daarna reed ik negentiende. Vanaf de 26e ronde begonnen mijn achterbanden af te takelen. Ik heb toen nog een paar rondjes vol gas gegeven en maakte mijn tweede stop in de 29e ronde.”

“Ik reed opnieuw op de harde band en had een forse voorsprong op de Marussia’s”, aldus de Nederlander. “In de slotfase had ik tot aan de vlag een heel goed gevecht met Maldonado om de zestiende plaats. Ik deed er alles aan om hem achter mij te houden.”

“Resumerend was dit een heel goed weekend. Ik had graag willen weten wat er had kunnen gebeuren als het vandaag had geregend”, aldus Van der Garde. “Dit is in feite mijn thuisrace en ik denk dat we het maximale uit de wagen hebben gehaald. Het gevoel dat ik zaterdag had was ongelooflijk en ik ben voor het team, mijn partners en supporters heel blij met dat resultaat. Nu is het zaak dit kunststukje te herhalen wanneer de kans zich weer voordoet.”

Charles Pic kon aan de zijlijn toekijken hoe zijn teamgenoot wederom de show stal. “Ik begon op de zachte band en voltooide zonder problemen de eerste ronde”, vertelt de Fransman. “Ik haalde zowel Chilton als Bianchi in en liep rond de achtste ronde in op mijn teamgenoot. Toen werd mij echter verteld dat ik naar binnen moest komen vanwege een olielek in de wagen om de nieuwe motor niet verder te beschadigen.”

“In de racerij heb je soms dit soort dagen. Vrijdag en zaterdag zat de snelheid er goed in. De auto voelt beter in balans en we hebben vooruitgang geboekt. Het ging vandaag niet volgens plan, maar ik treur er niet om. Over twee weken krijgen we in Monza weer een kans om het gat naar onze concurrenten verder te dichten.”