Giedo van der Garde kreeg vanochtend vrijaf. Heikki Kovalainen mocht in zijn plaats de training rijden. ’s Middags kon de Nederlander druk aan de bak. Uiteindelijk reed Van der Garde 34 ronden, maar eindigde hij als laatste.

“Nadat ik de ochtendtraining aan de kant stond, kon ik in de tweede training gelijk vol aan de bak. Ik werkte een normaal vrijdagprogramma af”, vertelt de Caterham-coureur. “Daarin heb ik mij vooral gericht op het testen van beide banden in korte en lange runs. De slijtage is nogal hevig, maar de banden komen goed op temperatuur. Dat suggereert dat we de banden beter kunnen behandelen dan in China.”

Kovalainen, vorig jaar nog Caterham-coureur, reed ’s ochtends twintig ronden om zijn bevinden over de auto te delen met de renstal. “Het was fijn om weer in de wagen te zitten en om met het team samen te werken”, vertelt de Fin. “De nadruk lag vandaag op dat ik mijn impressies van de auto met het team kon delen. Ik reed met de auto die in de eerste drie races gebruikt is en vergeleek die met de wagen van 2012.”

“Deze auto lijkt meer op de auto van vorig jaar dan op de auto waarmee Caterham de rest van het jaar gaat racen. Het is nu lastiger de balans te vinden in de wagen ten opzichte van vorig jaar. Ook slijten de nieuwe banden veel sneller. Aan deze training heb ik nog niet genoeg gehad om mee te denken met hoe we de auto kunnen verbeteren. Toch heb ik het team veel informatie kunnen geven waar ze dit weekend wat aan hebben. Ik kijk uit naar de sessie in Spanje, waar meer nieuwe onderdelen op de auto zullen zitten.”

Charles Pic reed vandaag beide sessies en kwam daarin tot 52 ronden. “We hebben vandaag wat vooruitgang geboekt. Ik denk dat we wel tevreden mogen zijn over beide sessies”, stelt de Fransman. “Vanochtend hadden we de auto in dezelfde afstelling staan als in de Grand Prix van China. Daarmee werkten we een normaal programma af waarin we alleen de harde banden gebruikten.”

“’s Middags probeerden we een aantal nieuwe onderdelen uit. Het gevolg was meer grip aan de achterkant van de wagen en dat is een goede zaak. Het resulteerde wel in iets meer onderstuur. Daar gaan we voor de kwalificatie aan werken. Mijn snelle ronde is een goede indicatie van de richting die we opgaan. Het was dus een goede dag”, zegt Pic, die in beide sessies de Marussia’s te vlug af was.