De Braziliaanse Grand Prix is voor Nico Rosberg de tweede mogelijkheid om de wereldtitel op zijn naam te schrijven. Daarvoor moet hij Lewis Hamilton sowieso achter zich zien te houden.

Met nog twee Grands Prix te gaan en met een verschil van negentien punten tussen de twee Mercedes-kemphanen zijn er veel scenario’s mogelijk. Een overzicht:

Nico Rosberg is kampioen als..
…hij wint.
…hij tweede wordt en Hamilton vierde.
…hij derde wordt en Hamilton zesde.
…hij vierde wordt en Hamilton achtste.
…hij vijfde wordt en Hamilton negende.
…hij zesde wordt en Hamilton tiende.

Het strijdtoneel voor dit fraaie affiche is het al even fraaie Autódromo José Carlos Pace. Het circuit nabij de favela’s van São Paulo is niet weg te denken van de hedendaagse Grand Prix-kalender. Niet zelden stond het evenement garant voor het nodige drama. En Nico Rosberg weet hoe je hier kunt winnen. Hij deed het immers vorig jaar en het jaar ervoor.

www.sutton-images.com Aerial view at Formula One World Championship, Rd18, Brazilian Grand Prix, Race, Interlagos, Sao Paulo, Brazil, Sunday 15 November 2015.

Het circuit, vernoemd naar de veel te vroeg overleden Williams, Surtees- en Brabham-coureur Carlos Pace, is populair bij de coureurs. Voor dit circuit geldt immers dat het de natuurlijke glooiing van het landschap volgt. Daarnaast biedt de aanremzone richting de eerste bocht geweldige inhaalmogelijkheden. En lukt het daar niet, dan misschien wel bij het aanremmen voor bocht vier. Beide bochten worden komend weekend voorafgegaan door een DRS-zone.

Het Autódromo José Carlos Pace heeft een lengte van 4.309 meter. Om aan de minimale raceafstand van 305 km te komen, dienen er vanaf zondagmiddag 17.00u Nederlandse tijd 71 ronden gereden te worden.

Vorig jaar
In 2015 is Lewis Hamilton al lang en breed kampioen als het Formule 1-circus neerstrijkt in Sao Paulo. De race die in dat opzicht om des keizers baard wordt verreden, wordt geen moment echt boeiend. Nico Rosberg wint, terwijl Max Verstappen voor het weinige beetje vermaak zorgt en tiende wordt. Het verslag van die race lees je hier.

Formula One World Championship 2008, Round 18, Brazilian Grand Prix, Shanghai International Circuit, Sao Paulo, Brazil, Sunday 2 November 2008 - Felipe Massa (BRA), Scuderia Ferrari

2008: Massa wint de race, maar verliest het kampioenschap. ©Racepictures

Eerdere winnaars
2015: Nico Rosberg
2014: Nico Rosberg
2013: Sebastian Vettel
2012: Jenson Button
2011: Mark Webber
2010: Sebastian Vettel
2009: Mark Webber
2008: Felipe Massa
2007: Kimi Räikkönen
2006: Felipe Massa

 


In de spotlights
Lewis Hamilton is de enige die Nico Rosberg nog van de titel kan houden. Een overwinning zou daarvoor een goede manier zijn, maar hoewel Hamilton in 2008 in Brazilië de wereldtitel veilig stelde, won hij nog nooit de Grand Prix zelf. Het zal hem alleen maar extra motiveren om de titelbeslissing uit te stellen tot de Grand Prix van Abu Dhabi.

Max Verstappen is nog altijd in een theoretische teamstrijd verwikkeld tussen Red Bull en Ferrari. Maar het team van Max Verstappen staat er dusdanig goed voor dat de Scuderia dit weekend twintig punten meer mag scoren dan Red Bull, en dan nog pakt het team van de energiedrankfabrikant ongeacht wat er tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi gebeurt de tweede plaats in het kampioenschap. De Nederlander kijkt uit naar het evenement dat vanwege de rijke historie volgens hem een ‘speciaal’ plekje op de kalender verdient.

Komend weekend neemt Felipe Massa afscheid van zijn geliefde thuispubliek. Het is voor een Braziliaan iets bijzonders om op Braziliaanse grond te mogen racen. Massa mag zich bovendien tweevoudig winnaar noemen van de Grand Prix. Een overwinning zit er dit weekend hoogstwaarschijnlijk niet in, maar wat zou het mooi zijn als hij zijn fans kan bedanken met een podiumplaats. Daar zetten hij en het team dan ook op in, waarbij ze hopen op wat hulp van de weergoden.

Driver steward
Mika Salo

Pirelli
Pirelli neemt naar de Grand Prix van Brazilië de harde, medium en zachte banden mee.

naamloos