Van het snelle bochtenwerk in Silverstone beperken de coureurs zich komend weekeinde weer tot het korte draaiwerk van de Hungaroring. De zoektocht naar maximale neerwaartse kracht op dit circuit zou wel eens in het voordeel kunnen werken van Red Bull en dus van Max Verstappen.

De Grand Prix van Hongarije is niet weg te denken van de Formule 1-kalender. Is het een spectaculaire baan? Nee, misschien niet, maar de races nabij de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn zelden saai. Voor het publiek niet, maar ook voor de coureurs zelf niet. Het is eigenlijk alleen op startfinish dat de coureurs even uit kunnen blazen van de zojuist gereden ronde. De bochten volgen elkaar immers in een razend tempo op. Zo snel zelfs dat Max Verstappen het vergelijkt met karten.

De baan werd voor het eerst bezocht in 1986 en het was de eerste race die werd gehouden aan de oostelijke zijde van het IJzeren Gordijn. De omloop zoals die er toen lag, is grotendeels ongewijzigd gebleven, op de eerste bocht, een extra chicane na bocht drie, en de huidige bocht twaalf na. Het is met 4.381 meter één van de kortere circuits van de Formule 1-kalender. De race telt 70 ronden. Ondanks de weinige rechte stukken zijn er toch twee DRS-zones: op startfinish en tussen bocht één en twee.

Vorig jaar
De Formule 1-wereld wordt eens getrakteerd op een feestje waarin niet de Mercedessen in de spotlights staan, maar Sebastian Vettel. In de kwalificatie lijkt daar nog geen sprake van, maar Lewis Hamilton en Nico Rosberg komen slecht weg bij de start. In zijn pogingen terrein goed te maken, maakt Hamilton kostbare fouten, terwijl Nico Rosberg in de slotfase een lekke band cadeau krijgt van Daniel Ricciardo. Daniil Kvyat en Max Verstappen profiteren met respectievelijk de tweede en vierde plaats. Het is de beste klassering voor Verstappen in dienst van Toro Rosso. Het verslag van vorig jaar lees je hier.

Formula One World Championship 2015, Round 10, Hungarian Grand Prix, Budapest, Hungary, Sunday 26 July 2015 - Max Verstappen (NL), Scuderia Toro Rosso

Verstappen beloont een sterke race met P4. Foto: Racepictures

Eerdere winnaars
2015: Sebastian Vettel
2014: Daniel Ricciardo
2013: Lewis Hamilton
2012: Lewis Hamilton
2011: Jenson Button
2010: Mark Webber
2009: Lewis Hamilton
2008: Heikki Kovalainen
2007: Lewis Hamilton
2006: Jenson Button

Voor een overzicht van onze top vijf van meest memorabele Hongaarse Grands Prix, klik je hier.

In de spotlights
In theorie is Mercedes overal hét te kloppen team. In theorie, want de teambaas van het team uit Stuttgart, Toto Wolff, ziet Red Bull als een enorme bedreiging. De Hungaroring vraagt immers om heel veel neerwaartse kracht en daar is geen gebrek aan bij de Brits-Oostenrijkse bolides. Dat gegeven bombardeert Max Verstappen na de Grands Prix van Oostenrijk en Engeland opnieuw tot podiumkandidaat.

McLaren is met elf overwinningen verreweg het meest succesvolle team op de Hungaroring. En wat voor Red Bull geldt, geldt ook voor McLaren. De Honda-motor is niet top, maar aan het chassis mankeert naar verluidt niet zoveel. Wellicht dat Fernando Alonso en Jenson Button, beide coureurs die in Boedapest hun eerste zege mochten vieren, zich van hun beste kant kunnen laten zien.

Het is misschien niet het grootste nieuws uit het Formule 1-paddock, maar Sauber brengt zowaar nieuwe onderdelen mee naar de Hongaarse Grand Prix. Een nieuwe achtervleugel moet het geplaagde team een zetje in de rug geven in de strijd tegen wat in andere sportdisciplines degradatie op zou leveren. Vorig jaar scoorde Marcus Ericsson een puntje namens het team dat sinds enkele dagen in handen is van de Zwitserse investeringsmaatschappij Longbow Finance. Een herhaling daarvan zou voor Sauber als een overwinning voelen.

Alan Jones is dit weekend de driver steward. Het cv van de Australiër is indrukwekkend, maar hij staat toch vooral te boek als de wereldkampioen Formule 1 van 1980. In dat jaar won hij met Williams vijf races op weg naar de titel.

Pirelli
Bandenleverancier Pirelli neemt naar de Grand Prix van Hongarije de superzachte, zachte en medium-compound mee.

8269_Hungary-Selected-Sets-EN