Sebastian Vettel heeft er zin in. Hij is bij de eerste vrije training op het nieuwe circuit van Austin ruimschoots sneller dan alle anderen.

Kimi Räikkönen is de eerste coureur die de pitstraat uitrijdt. Voordat iemand een rondetijd neerzet, is er al een half uur van de vrije training verstreken. Het is duidelijk te zien aan de vele kleine stuurcorrecties dat de baan nog nauwelijks grip heeft.

Kamui Kobayashi zet de eerste officiële rondetijd neer: 1:54.846. In de volgende paar ronden haalt hij er maar liefst negen seconden vanaf. Kwestie van de baan leren kennen en het toenemen van de grip doordat er rubber op het asfalt wordt achtergelaten. De eerste spin komt op naam van Nico Hülkenberg, de tweede ook. Het is zoeken naar het juiste griplevel.

Webber, Hamilton en Alonso brengen de snelste tijd steeds een stukje verder naar beneden. Hamilton rijdt 1:40.918, Alonso verbetert dat tot 1:40.603. Daarna is het opnieuw de beurt aan Hamilton, die als eerste een tijd onder de 1:40 neerzet. Vettel is de eerste die in de 1:38 duikt. Hij beëindigt de training bovenaan met 1:38.125. Hamilton is tweede, Alonso derde – op meer dan twee seconden.

Beide HRT-coureurs blijven lang binnen. Uiteindelijk komen ze wel naar buiten, maar ze rijden verreweg het minste aantal ronden van alle coureurs. Het versterkt het vermoeden dat de financiële situatie van het team penibel is. De la Rosa is meer dan acht seconden langzamer dan de kop en zelfs de Marussia’s zijn ver uit het zicht. Zijn Chinese teamgenoot Ma is de enige testcoureur die aan de slag mag, alle andere teams kiezen ervoor hun vaste coureurs zoveel mogelijk kilometers te laten maken. Ma is zelfs meer dan tien seconden langzamer dan Vettel.

Bekijk hier de volledige uitslag