Mark Webber heeft met duidelijke teksten laten weten dat hij de Grand Prix van Bahrein liever niet ziet terugkeren op de Formule 1-kalender. De Australiër zegt het geen veilig idee te vinden daar te racen.

Het seizoen zou medio maart eigenlijk van start gaan in Manama, maar door de race werd een streep gezet vanwege de onrust in Bahrein. Daarna ontstond grote discussie over een terugkeer op de kalender.

Hoewel er nog altijd rumoer is in de golfstaat, werd de noodtoestand opgeheven en achten de organisatie en de FIA het veilig genoeg om de Grand Prix alsnog door te laten gaan. De race vindt op 30 oktober plaats.

“Mijn mening is onveranderd sinds ik er in februari voor het eerst naar werd gevraagd. Hoewel de race terug is op de kalender, zou het me nog steeds verbazen als de Grand Prix van Bahrein in 2011 wordt verreden”, meldt Webber in een bericht op zijn eigen website.

“Wat mij betreft zou de Formule 1 zich veel duidelijker moeten uitspreken en deadlines niet telkens moeten verschuiven zodat de race terug kan worden geplaatst op de kalender. De sport had een duidelijke boodschap moeten afgeven waar het zijn positie rond mensenrechten en morele vraagstukken betreft.”

“Het is duidelijk dat de betrokken partijen het moeilijk vonden om knopen door te hakken, maar nu dat eenmaal is gebeurd, vrees ik nog steeds dat de verkeerde keuze is gemaakt. De Formule 1, en sport in algemene zin, staat niet boven verantwoordelijkheid nemen en een geweten hebben.”

“Ik hoop van harte dat de Formule 1 terugkeert naar Bahrein, maar dit lijkt daarvoor niet het goede moment. Als coureur voel ik me niet prettig bij de gedachte dat ik moet sporten op een plek waar, ondanks allerlei toezeggingen, de spanning onder de bevolking alleen maar lijkt op te lopen. Ik begrijp niet waarom mijn sport zich in de positie plaatst van katalysator.”

De teams, verenigd in de FOTA, lieten weten na onderling overleg een gezamenlijk standpunt in te nemen. De renstallen deden eerder een beroep op Bernie Ecclestone om Bahrein niet terug op de kalender te zetten.