Nog één race, dan zit het seizoen 2018 erop. Beide kampioenschappen zijn inmiddels beslist, maar toch staat er nog genoeg op het spel voor de laatste race van het seizoen. Hier zijn vijf dingen om op te letten bij de Grand Prix van Abu Dhabi.

Verstappen op een alternatieve strategie
Max Verstappen had het zaterdag moeilijk tijdens de kwalificatie. Hij deed in Q2 een poging om op ultrasoft Q3 te halen, maar kwam niet tot een snelle tijd. Na een nieuwe run op hypersoft haalde hij Q3 alsnog. Het betekent wel dat Verstappen vandaag op hypersoft moet starten, terwijl de gehele top vijf op ultrasoft start. Van de hypersoft weten we dat de band snel slijt, dus Verstappen zal in de openingsfase terrein goed moeten maken om zijn strategie optimaal te benutten. De RB14 is vaak goed met bandenbeheer; dat kan Verstappen zondag in de kaart spelen.

Weer net niet voor Bottas in de kwalificatie. Is het in de race eindelijk raak?

Nog één kans voor Bottas om zijn seizoen te redden
Het seizoen 2018 verloopt voor Valtteri Bottas dramatisch. Teamgenoot Lewis Hamilton won dit jaar al tien races voor Mercedes, Bottas nog nul. De laatste overwinning van de Fin? Abu Dhabi 2017. Bottas begint de race vanaf de voorste rij, op P2, en heeft alleen Hamilton voor zich. Als Bottas zijn seizoen nog wil redden zal hij de Brit op de baan moeten verslaan. Lukt dat niet, dan heeft hij een negatief record te pakken. Bottas is dan de eerste coureur die geen race wint als teamgenoot van de wereldkampioen sinds Mark Webber (2013) en Rubens Barrichello (2001). Wat voor Bottas verder meespeelt is de strijd om P3 in het WK. Hij staat nu vierde, 14 punten achter Räikkönen en slechts 3 punten voor Verstappen.

Ricciardo en Räikkönen verkassen
Daniel Ricciardo rijdt dit weekend zijn 100ste en laatste race voor Red Bull. Ricciardo gaf eerder al aan dat hij zijn tijd bij Red Bull ‘met een podium’ wilde afsluiten. Dat kan een hele kluif worden. Zijn laatste podium dateert immers van 27 mei dit jaar, toen hij de Grand Prix van Monaco won. Vanaf P5 zal het niet makkelijk worden om een podium te scoren, maar Ricciardo start op ultrasoft én heeft met de RB14 een auto die vaak goede racepace heeft. Dat biedt perspectief.

Na acht seizoenen neemt Ferrari afscheid van Kimi Räikkönen.

Overigens is Ricciardo niet de enige coureur die na lange tijd afscheid neemt bij zijn team. Kimi Räikkönen rijdt vandaag zijn laatste race voor Ferrari; na acht jaar scheiden de wegen tussen hem en de Scuderia. Na zijn overstap naar Sauber is het maar afwachten of we Räikkönen nog voorin het veld zien, dus hij zal gebrand zijn op een goed resultaat en misschien wel zijn allerlaatste podium.

De strijd om P7 bij de teams
De top vijf bij het constructeurskampioenschap ligt inmiddels zo goed als vast, maar daar achter is het wel degelijk spannend. McLaren (62 punten) heeft als zesde team een tamelijk ruime marge naar Force India (48 punten) op P7. Het gat van Force India naar Sauber (42 punten) op P8 is klein: slechts 6 punten. Voor deze teams telt ieder punt zondag. Sauber heeft met Charles Leclerc een coureur die zevende start, Force India heeft Esteban Ocon op P8. Marcus Ericsson (P12) en Sergio Pérez (P14) starten in het middenveld. Een leuk gevecht dus om in de gaten te houden in Abu Dhabi, want er staan miljoenen aan prijzengeld op het spel.

Fernando Alonso hoopt in ieder geval de finish te halen in zijn laatste race.

Het afscheid van Alonso
Tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso rijdt dit weekend – waarschijnlijk – de laatste race van zijn Formule 1-loopbaan. De Spaanse veteraan begint de race vanaf P15 en hoopt vooral op uitrijden, punten zitten er waarschijnlijk niet in. Alonso rijdt met een speciale helm, een aangepaste livery en een speciale onboardcamera, dus we gaan hem ongetwijfeld veel in beeld zien. Zo niet, dan valt er waarschijnlijk nog te genieten van zijn beruchte radioberichten. Abu Dhabi 2018 is ook de afscheidsrace voor Stoffel Vandoorne, Sergej Sirotkin, Marcus Ericsson en Esteban Ocon.

De Grand Prix van Abu Dhabi begint vandaag om 14:10 Nederlandse tijd. De race volg je met de updates in ons liveblog.