Actuele Grands Prix

Sluiten

Naar WK Kalender

Al 25 jaar hét racemagazine van Nederland

Dark mode Light mode
Losse edities Abonneren

Oscar Piastri

- McLaren

Statistieken

 • Team

  McLaren

 • Leeftijd

  21

 • Geboorteland

  Australië

Norris hoopt in 2024 voor titel te gaan: ‘Moet dan wel in topvorm zijn’

24 januari 2023 13:05 - Nieuws

Norris voerde gesprekken met meerdere teams voor tekenen nieuw contract McLaren

20 januari 2023 07:49 - Nieuws

Meer Oscar Piastri nieuws

Oscar Piastri video's

Video

Video: Toms top 10: De oppermachtige McLaren MP4-4

12 mei 2021 09:12 - Nieuws

Video

Parabolica, aflevering 14: Wat en hoeveel geld staat er nog op het spel in de resterende GP’s?

25 november 2020 11:40 - GPBahrein2020

Video

Video: Tom Coronel over GP Oostenrijk: ‘Ik ben bang dat Max geen race wint dit jaar’

27 juni 2019 10:52 - Video

Alle Formule 1 video's

Biografie Oscar Piastri

Wat moet ik nog meer doen? Die vraag zal Oscar Piastri zich in 2022 veelvuldig hebben gesteld, als hij alsnog aan de zijlijn staat nadat hij achtereenvolgend titels heeft gewonnen in de Formule Renault, Formule 3 en Formule 2. De Australiër kondigt zichzelf daarmee aan als het spannendste talent op de Europese autosportladder, maar de laatste stap laat dus toch op zich wachten. Zijn beschermheer Alpine heeft in 2022 immers geen plek voor hem, met Fernando Alonso en Esteban Ocon al onder contract.

Welles-nietes

Piastri moet dus genoegen nemen met een reserverol, terwijl zijn management – bestaande uit onder meer mentor en oud-coureur Mark Webber – voor hem aan het heulen is. Als Alpine volgens Webber en co. maar blijft treuzelen, geen zekerheid geeft en in het beste geval een tijdelijk zitje bij Williams in de aanbieding heeft, besluiten ze verder te kijken. Pas als Alonso bij het ingaan van de zomerstop aangeeft Alpine voor Aston Martin in te ruilen, maakt Alpine bekend Piastri een zitje te geven – maar dan trapte Piastri zelf op de rem: er is geen deal, zegt hij, en zijn toekomst ligt niet bij Alpine.

Wat blijkt: Piastri’s management heeft al een deal rond om landgenoot Daniel Ricciardo bij McLaren te vervangen. Een beter team, zo oordeelden ze, waar ze meer perspectief zien. Wat volgt is een welles-nietes spelletje, dat uiteindelijk uitloopt op een rechtsgang. Het contract recognition board van de FIA oordeelt vervolgens unaniem dat McLaren wél een geldige deal met Piastri heeft, en Alpine niet. Een flinke farce voor de Franse formatie, en een coup voor McLaren. “Oscar heeft al een geweldige carrière achter de rug en we zijn er zeker van dat hij een sterk duo zal vormen met Lando Norris”, zegt teambaas Andreas Seidl, terwijl McLaren-topman Brown Piastri omschrijft als één van de grootste talenten uit de juniorklassen.
(tekst loopt door onder de foto)

Oscar Piastri in kledij van McLaren, waarvoor hij eind 2022 al mocht testen na het rondkrijgen van zijn overstap van Alpine naar het team uit Woking.

Ambitie en verwachtingen

Piastri heeft zijn gewenste McLaren-move dus gekregen, maar dit gaat ook met de nodige verwachtingen gepaard. Vanwege zijn track record in de opstapcategorieën, maar óók door de transfersoap en het getouwtrek om zijn diensten. “Ik ben McLaren hoe dan ook erg dankbaar voor deze kans”, laat hij daar geen misverstand over bestaan. “Dit team heeft ook een reputatie wat betreft het voortbrengen van talent en ik kijk er naar uit het samen met Lando verder naar voren op de grid te brengen.” Een mooie ambitie voor de coureur die dus ook heel wat waar te maken heeft.

Statistieken

 • Team

  McLaren

 • Leeftijd

  21

 • Geboorteland

  Australië


Paddockpraat – De podcast van Formule1.nl