Het heeft er alle schijn van dat Alpine haar reservecoureur Oscar Piastri voor de rechter zal slepen. Teambaas Otmar Szafnauer zegt dat het ‘meer dan 90 procent zeker’ is dat ze naar het hooggerechtshof zullen gaan nu Piastri op weg lijkt naar McLaren.

Nadat Aston Martin had aangekondigd dat Fernando Alonso het plekje van Sebastian Vettel zal overnemen in 2023, maakte Alpine bekend dat reservecoureur Piastri het zitje van Alonso zou innemen. De regerend Formule 2-kampioen, die dit jaar zonder stoeltje zit, ontkende dat echter op sociale media. Hij maakte bekend dat hij geen contract heeft getekend bij Alpine en dat hij ook niet voor de Franse renstal zal rijden.

Piastri zou namelijk al tot een voorovereenkomst zijn gekomen met McLaren, waar hij volgend jaar het zitje van Daniel Ricciardo zou overnemen. Hij heeft een contract tot en met 2023, maar lijkt op zoek te moeten gaan naar een zitje bij een ander team. McLaren zou hem namelijk al hebben verteld dat ze hem willen vervangen door Piastri.

Lees ook: Szafnauer begrijpt Piastri niet: ‘Alpine heeft beter plan dan McLaren’

Alpine is niet blij met de gang van zaken. Zij hebben de afgelopen jaren flink wat tijd en geld geïnvesteerd in Piastri en ze zijn er heilig van overtuigd dat zij volgens het contract recht hebben op zijn diensten. Teambaas Otmar Szafnauer geeft bij Reuters aan dat alles erop wijst dat Alpine gereed is voor een juridische strijd. “Het is meer dan 90 procent zeker dat we naar het hooggerechtshof zullen gaan”, laat Szafnauer weten.

De zaak moet eerst bekeken worden door het zogenaamde Contract Recognition Board van de Formule 1. Zij moeten bepalen wie er in deze zaak gelijk heeft en dus recht heeft op Piastri. Maar, zo benadrukt Szafnauer, het CRB zou misschien niet voldoende zijn. “Als het CRB zegt dat zijn licentie alleen geldig is bij Alpine, en hij zegt ‘oké dat is leuk, maar ik ga nooit voor hen rijden, ik wacht nog wel een jaar’, dan moet je naar het hooggerechtshof voor compensatie”, legt de Alpine-teambaas uit.

Lees ook: ‘McLaren heeft Ricciardo verteld dat het hem in 2023 door Piastri wil vervangen’

Hoeveel Alpine precies in Piastri heeft geïnvesteerd, weet Szafnauer niet te zeggen. Wel weet hij dat dit berekend moet worden door het team om tot een compensatie te komen. Szafnauer had het onlangs over ‘miljoenen en miljoenen euro’s’ en was ervan overtuigd dat zij met het huidige contract – en door het nakomen van alle verplichtingen – recht zouden hebben op Piastri voor 2023 en mogelijk ook nog voor 2024.