De verklaring van Oscar Piastri, waarin de Alpine-reserve stelt dat hij in 2023 niet voor Alpine zal rijden, kan op veel onbegrip van Alpine-teambaas Otmar Szafnauer rekenen. Hij begrijpt de keuze van Piastri niet, ook omdat ‘Alpine een beter strategisch plan’ heeft dan McLaren.

Alpine leek voor 2023 opnieuw te gaan voor Esteban Ocon en Fernando Alonso, maar laatstgenoemde zorgde voor de officiële aftrap van het silly season door de overstap naar Aston Martin te maken. Daardoor kwam zijn zitje vrij en leek het vanzelfsprekend dat Formule 2-kampioen Oscar Piastri dat zitje zou overnemen.

Des te groter de verbazing bij Alpine was toen Piastri op sociale media aankondigde dat de Franse renstal zonder zijn toestemming had aangekondigd als Formule 1-coureur voor 2023. De 21-jarige Australiër maakte duidelijk dat hij geen contract met Alpine had getekend voor 2023 en ontkende ook dat hij voor het team zal rijden.

Lees ook: ‘McLaren heeft Ricciardo verteld dat het hem in 2023 door Piastri wil vervangen’

Piastri zou al bij McLaren hebben aangeklopt voor een zitje, om precies te zijn het zitje van landgenoot Daniel Ricciardo. Hij heeft tot eind 2023 een contract bij McLaren, maar zou volgens de geruchten al volgend jaar plaats moeten maken voor Piastri, waardoor plots Ricciardo weer naar Alpine zou kunnen.

Onbegrip voor keuze Piastri

‘Piastrigate’ kent in ieder geval één grote verliezer: Alpine. Daar zien ze én tweevoudig wereldkampioen Fernando Alonso én Alpine-junior Piastri plots vertrekken, al is dat laatste nog niet zeker als het aan Alpine ligt.

Alpine-teambaas Otmar Szafnauer was verbaasd om alles op deze manier te zien ontvouwen. Hij begrijpt niet waarom Piastri, die jarenlang gesteund werd door Alpine, nu plots zijn heil ergens anders zou willen zoeken nu hij klaarstond voor dat zitje bij Alpine. “Dat is een vraag voor Piastri zelf, want ik begrijp het ook niet”, zegt Szafnauer in gesprek met El Confidencial. “Ik ben relatief nieuw bij het team en heb het er naar mijn zin.”

Lees ook: Alpine’s pijnlijke Piastri-soap: Complexe contracten, nachtelijke tweets en de Ricciardo-vraag

“De leiding die we hebben van Luca de Meo (CEO van Renault, red.) is geweldig, de steun die hij ons geeft is fantastisch, hij heeft het team gered”, vervolgt Szafnauer. “Laurent Rossi, mijn directe baas en CEO van Alpine, is een groot zakenman voor het merk, ook voor het Formule 1-team…”, prijst de Amerikaan de leiding van zijn team.

Volgens Szafnauer zou Piastri de verkeerde keuze maken door over te stappen naar McLaren. “Ons strategisch plan is erg goed en Piastri weet dat. Zelfs beter dan McLaren. We liggen voor op hen in het kampioenschap en we hopen op het einde van het wereldkampioenschap ook voor hen te liggen”, benadrukt de Alpine-teambaas.

Lees ook: Zhou ziet situatie Piastri als bewijs dat vertrek bij Alpine ‘juiste beslissing’ was

Alpine heeft het zogenaamde ‘project van honderd races’, waarbij het team binnen dat aantal races wil meedoen om zeges. Daar zijn nog ruim 80 races van te gaan en Szafnauer gelooft er ook in dat het team erin zal slagen. “In onze toekomst, in dat plan waar we allemaal aan werken, denk ik dat er ook plaats is voor Piastri. En wij hebben hem gesteund. Er moet enige loyaliteit zijn, we hebben letterlijk miljoenen en miljoenen euro’s geïnvesteerd om hem voor te bereiden. Dus ik begrijp het ook niet, je zou het hem moeten vragen”, besluit de Amerikaan.