De bizarre situatie rondom Oscar Piastri bij Alpine is volgens ex-Alpine Academy-coureur Guanyu Zhou het bewijs dat hij er goed aan heeft gedaan door de Franse renstal te verlaten. De Chinese coureur is blij dat het voor hem goed is afgelopen en dat hij nu bij Alfa Romeo zit.

Het ging de afgelopen dagen van kwaad tot erger voor Alpine. Eerst zagen zij – tot hun grote verbazing – Fernando Alonso naar Aston Martin vertrekken terwijl ze zelf nog de indruk hadden dat de tweevoudig wereldkampioen zou verlengen. Daarna barstte het helemaal los bij de Franse renstal, waar Oscar Piastri als vervanger werd aangekondigd maar de Australische Formule 2-kampioen ontkende dat hij een contract had getekend bij Alpine.

Iemand die aan een soortgelijk scenario ontsnapte is Guanyu Zhou. Hij maakte ook een lange tijd onderdeel uit van het opleidingsteam van Alpine en streed vorig jaar nog met Piastri in de Formule 2, maar zag geen toekomst bij Alpine. Toen er een zitje bij Alfa Romeo vrijkwam, zag de Chinees zijn kans schoon. Waar Alpine koste wat het kost Piastri wilde vasthouden, liet de Franse renstal Zhou gaan. Daar is de Alfa Romeo-coureur blij mee.

Lees ook: Alpine’s pijnlijke Piastri-soap: Complexe contracten, nachtelijke tweets en de Ricciardo-vraag

“Ik ben volledig vrijgelaten”, geeft Zhou in gesprek met RACER aan. “Alles pakte erg goed uit omdat mijn contract eind vorig jaar verliep en het was aan ons om te beslissen of we wilden doorgaan, maar toen kwam die kans bij Alfa Romeo.”

“We besloten niet door te gaan met Alpine omdat ik geen mogelijkheid zag om dit of volgend jaar een zitje te krijgen”, legt Zhou uit. “Alfa en Alpine zijn grote concurrerende merken, niet alleen in de Formule 1. Het was dus niet makkelijk om weg te gaan bij Alpine maar ik ben wel erg blij dat alles goed is afgelopen.”

“Als ik daar nog een jaar had gehad, dan had ik een beetje vastgezeten zoals nu het geval is met Oscar”, vervolgt Zhou. “Het is voor mij dus niet het beste. Ik had het gevoel dat ik hier een kans had en ging ervoor, en ik denk dat het een zeer goede beslissing is geweest”, besluit de Chinees.