Het Aston Martin Aramco Cognizant F1 Team zoals we dat nu kennen is pas sinds 2021 actief in de Formule 1. De wortels van het Britse automerk Aston Martin in de koningsklasse van de autosport gaan echter veel verder terug. 

De eerste Aston Martins debuteren in 1959 in de Formule 1. De Britse autofabrikant heeft op dat moment al een vrij succesvolle campagne in het langeafstandsracen (o.a. de 24 Uur van Le Mans) achter de rug, maar de F1 blijkt weerbarstig. Al na vier races in het debuutjaar en nog één Grand Prix in 1960 besluit het team de handdoek in de ring te gooien om voorlopig niet meer terug te keren.

Roy Salvadori tijdens de Grand Prix van Nederland van 1959 (Getty Images)

Mislukte rentree

Halverwege de jaren nul van deze eeuw lonkt een nieuw F1-avontuur voor Aston Martin, in samenwerking met Prodrive F1 van David Richards. De Engelsman is indertijd mede-eigenaar van het automerk, maar de plannen verdwijnen uiteindelijk in een la. Wel is Aston Martin tussen 2016 en 2020 naamsponsor van Red Bull Racing. De plannen voor een eigen Formule 1-team worden nieuw leven ingeblazen als Lawrence Stroll in 2020 de nieuwe eigenaar wordt van het roemruchte automerk. Stroll is op dat moment ook al eigenaar van het Racing Point F1-team, voorheen Force India, Spyker, Midland en Jordan. In 2021 wordt de tijdelijke naam Racing Point definitief vervangen door die van Aston Martin. Het kenmerkende roze van Racing Point-sponsor BWT verdwijnt en in plaats daarvan keert het befaamde ‘British racing green’ terug op de grid. Sportwagenfabrikant Aston Martin speelt zo in op het typisch Britse karakter van het merk.

Astons ambities

Voor het raceteam verandert er in eerste instantie niet zo heel veel. Het blijft met hetzelfde personeel en vanuit dezelfde fabriek in Silverstone werken. Wel wordt er flink geïnvesteerd in uitbreiding van het personeelsbestand, een nieuwe fabriek en zelfs een eigen windtunnel. Om de ambitieuze plannen van Aston Martin te onderstrepen wordt in 2021 Sebastian Vettel aangetrokken als coureur naast Lance Stroll, de zoon van teameigenaar Lawrence. Vanaf het seizoen 2023 wordt de gepensioneerde Vettel vervangen door Fernando Alonso. Samen met de Spaanse oud-wereldkampioen hoopt het team dan eindelijk de sprong naar de top te maken.

Aston Martin F1 Team
Teambaas Mike Krack
Technisch directeur Dan Fallows
Chef ontwerper Akio Haga/Ian Hall
Testcoureurs 2023 Stoffel Vandoorne/Felipe Drugovic
Vestigingsplaats Silverstone (Eng)
GP-debuut GP Nederland 1959
Coureurstitels
Constructeurstitels
Eindstand WK 2022 7
Coureurs
Fernando Alonso #14
Nationaliteit Spaans
Geboortedatum 29 juli 1981
GP-debuut Australië 2001
Wereldtitels 2 (2005, 2006)
Eindstand WK 2022 9
Lance Stroll #18
Nationaliteit Canadees
Geboortedatum 29 okotober 1998
GP-debuut Australië 2017
Wereldtitels
Eindstand WK 2022 15