,,Ik heb gewoon punten.’’ Christijan Albers zegt het op een manier die alleen maar door een Nederlander gezegd kan worden na afloop van een bizarre Grand Prix. Hij heeft gewoon punten, vier wel te verstaan voor de vijfde plaats in de Grand Prix van Amerika, de beste prestatie van een Nederlander in de Formule 1 sinds Jos Verstappen in 2000 als vierde eindigde tijdens de Grand Prix van Italië.


Albers vertelt na de race in het onderkomen van Minardi dat hij in de opwarmronde al wist dat hij zo dadelijk als vijfde van start zou gaan nadat hij zich als achttiende had gekwalificeerd nadat hij 1:13.632 op de klokken had gezet. Hij was daarmee sneller dan Narain Karthikeyan in de Jordan-Toyota én teamgenoot Patrick Friesacher.

Albers wist dat de Michelin-bolides het niet een hele race zouden uithouden op hun banden. ,,Voor mij is dit top’’, grinnikt hij. ,,Het is natuurlijk klote voor de fans in Amerika, maar over drie races is iedereen dit al weer vergeten hoor. En dan heb ik die punten nog steeds. Bovendien vind ik: regels zijn regels. Als je over de limiet gaat, loop je risico.’’

Albers heeft de hele wedstrijd op de limiet gereden, omdat er ‘toch mensen voor de televisie en op de tribune zaten te kijken’ en om te laten zien dat hij er wat van kan. Maar vooral om zijn teamgenoot voor te blijven, die als zesde eindigde. De Jordans waren vandaag te snel. Albers: ,,Vanaf het eerste rondje wist ik dat het podium onhaalbaar zou zijn.’’

Ook al zo’n on-Nederlandse opmerking. Zoals gezegd: de prestatie van Albers is het beste resultaat van een Nederlander in de Formule 1 sinds de vierde plaats van Verstappen in de Grand Prix van Italië in 2000. De laatste keer dat een Nederlander punten scoorde was in 2001. Verstappen eindigde dat jaar als zesde in de Grand Prix van Oostenrijk. De beste prestatie ooit van een landgenoot is natuurlijk nog altijd de derde plaats van Verstappen in de Grand Prix van Hongarije 1994, een prestatie die hij in de Belgische Grand Prix van dat jaar herhaalde.

Albers is de vierde Nederlander in de geschiedenis van de Formule 1 die punten scoort. Carel Godin de Beaufort (4 punten), Gijs van Lennep (2) en Jos Verstappen (17) gingen hem voor. Hij staat nu zeventiende in de tussenstand.