Fernando Alonso moet de Grand Prix van Australië op doktersadvies aan zich voorbij laten gaan. De Spanjaard is nog niet voldoende hersteld van de hersenschudding die hij opliep bij een crash tijdens de tweede wintertest in Barcelona.

Na de klap op 22 februari bracht Alonso drie dagen in het ziekenhuis door, waarna hij naar huis ging om verder te herstellen. De dokteren zijn tevreden over de progressie, maar achten het risico nog te groot mocht hij opnieuw bij een ongeluk betrokken raken. Derhalve hebben ze hem aangeraden niet mee te doen aan de openingsrace van het Formule 1-seizoen in Melbourne. 

“In de sportwereld is het gebruikelijk een atleet die een hersenschudding heeft gehad een tijdje aan de kant te houden”, laat McLaren in een verklaring weten. Dit voorkomt het risico van hernieuwd letsel bij een tweede impact. Op dit moment moet hij zo veel mogelijk risico’s vermijden en daarom is het verstandig niet mee te doen aan de Grand Prix van Australië.” 

Reservecoureur Kevin Magnussen vervangt Alonso in Melbourne. Ondanks een verdienstelijk debuutseizoen moest de Deen eind vorig jaar een stap terug doen bij McLaren om plaats te maken voor Alonso. Jenson Button kreeg de voorkeur boven Magnussen om voor McLaren te blijven racen. McLaren verwacht dat Alonso in Maleisië wel weer van de partij zal zijn voor de tweede race van het seizoen. 

Volgens McLaren voelt Alonso zich fit en gezond. “Hij beschouwt zich klaar om te racen”, aldus het team. “De dokteren vinden het goed dat hij de fysieke training heeft hervat en begonnen is met de voorbereidingen op de Grand Prix van Maleisië. Zij staan achter zijn ambitie om dan terug te keren achter het stuur. Hij zou dan geen hinder meer moeten ondervinden van het testongeluk.”