Fernando Alonso wint in Bahrein zijn tweede Grand Prix van het seizoen, voor Jarno Trulli en Kimi Raikkonen. Michael Schumacher valt uit, Christijan Albers finisht na een extra stop als dertiende en laatste.


Alleen in de openingsfase heeft Alonso het even moeilijk, wanneer Michael Schumacher in de nieuwe Ferrari F2005 de Renault als een schaduw volgt. Maar als de Duitser na twaalf ronden van de baan schuift en moet opgeven, heeft de Spanjaard van niemand meer iets te duchten.

Toch is het allerminst een saaie race. Er zijn veel duels, en met name Pedro de la Rosa laat zich niet onbetuigd. Hoewel hij meerdere keren bij risicovolle uitremacties even van de baan schuift, finisht de opvolger van Montoya bij McLaren prima als vijfde. In de slotfase berooft hij Mark Webber, na een enerverend gevecht, van die vijfde plaats.

De hitte en het stof zorgen er voor dat diverse coureurs even naast de baan schuiven. Het overkomt ook Webber, die een waanzinnige slippartij goed opvangt, maar ook Ralf Schumacher en Christijan Albers. De Nederlander is kort na de start iets te enthousiast en verspeelt zijn neus op een andere auto. Desalniettemin maakt Albers heel veel van zijn achterstand op teamgenoot Friesacher goed.

Treurnis bij Ferrari, want na het uitvallen van Michael Schumacher verliest Barrichello gaandeweg de race steeds meer snelheid. In de laatste ronde wordt hij door David Coulthard buiten de punten geduwd. Een dikke ‘nul’ dus voor de Scuderia, dat met een zwarte rouwband op de neus van de wagens – met het oog op het overlijden van de paus – aan de start verschijnt. En ook BAR blijft met lege handen staan, voor de tweede achtereenvolgende race. Sato en Button stranden, hoewel de Honda motoren deze keer niet ploffen. Ook Villeneuve, Heidfeld, Fisichella, Karthikeyan en Klien (gestrand bij de opwarmronde) halen het einde niet. Massa schenkt Sauber met de zevende plaats de eerste punten van het seizoen.

Alonso leidt nu met 26 punten riant het WK bij de coureurs voor Trulli met 16, terwijl Renault bij de constructeurs de leiding behoudt, ook al loopt Toyota drie punten in.