Het hof van beroep van de FIA heeft BAR een schorsing van twee races opgelegd voor het rijden met een ’illegale’ auto in Imola. Bovendien wordt het Britse Formule 1-team uit de uitslag van de Grand Prix van San Marino geschrapt.
 


Dat betekent dat McLaren-invaller Alexander Wurz alsnog derde is geworden in Imola achter Fernando Alonso en Michael Schumacher. Jenson Button en Takuma Sato zullen dit weekend in Barcelona en over twee weken in Monaco niet aan de start verschijnen. Boven op de straf heeft BAR ook nog eens voorwaardelijke schorsing voor een periode van zes maanden gekregen.

BAR is in Parijs door het hof van beroep van de FIA zo hard gestraft, omdat de wagen van Jenson Buttonin Imolatijdens de race lichter zou zijn geweest dan het vereiste minimale gewicht van 600 kilogram. Bovendien zou deBAR 007, waar Button de eerste punten van het seizoen mee scoorde, zijn uitgerust met een tweede, verborgen benzinetank, gemonteerd binneninhet ’reguliere’ brandstofreservoir.

Team-directeur Nick Fry zegt in een persverklaring met stomheid geslagen te zijn en de uitspraak van het hof niet te hebben verwacht: ,,BAR-Honda is ontzet over deze beslissing en vindt dat dit oordeel in strijd is metalle bewijzen die gisteren werden voorgelegd. Het team heeft aangetoond dat het aan alle huidige regelementen voldoet en de FIAgeeft hiermee zelf aan dat de regels niet duidelijk zijn.We herhalen nog maar eens dat BAR-Honda tijdens de Grand Prix van San Marino geen moment met een te lichte wagen heeft gereden. Dit werd ook niet bestreden door de FIA. Hethof heeft de oorspronkelijke beschuldigingen van fraude dan ook verworpen. BAR-Honda meent dat deze straf dan ook buitenproportioneel is.’’’BARonderzoekt nu welke stappen te ondernemen zijn tegen de straf. Het team heeft deelname aan de Grand Prix van Spanje nog niet helemaal uit het hoofd gezegd. Om dat te bewerkstelligen zou het team op zijn minst in hoger beroep moeten gaan. Dan riskeert het team echter ook een zwaardere straf.

Overige reacties op de uitspraak:

Juan Pablo Montoya: ,,Ik ben geschokt door de uitspraak, eerlijk gezegd. Maar zo gaat het kennelijk.’’

Fernando Alonso: ,,Er zijn bepaalde regels, waar alle teams zich aan moeten houden. En als je dat niet doet, dan neem je een groot risico. Ik vind het jammer voor Jenson, die in Imola een geweldige race heeft gereden.’’