Valtteri Bottas is ervan overtuigd dat hij Lewis Hamilton in zijn eerste jaar voor Mercedes het vuur na aan de schenen kan leggen: “Ik doet niet mee om tweede te worden.”

Valtteri Bottas stapte deze winter over van Williams naar Mercedes om de daar vertrokken Nico Rosberg te vervangen. In Lewis Hamilton treft hij de meest succesvolle coureur van de afgelopen jaren als teamgenoot. Maar Bottas wil Hamilton verslaan en gelooft dat hij daar toe in staat is.

“Ik denk dat het zeker mogelijk is”, vertelt de Fin in gesprek met het Duitse Sky Sports. “Bovendien heb ik niet bij Mercedes getekend om tweede viool te spelen. Natuurlijk is het een enorme uitdaging om het tegen Lewis op te nemen, maar het is een kans die ik met beide handen moeten proberen te grijpen. Bovendien heeft Nico Rosberg afgelopen seizoen laten zien dat Hamilton te kloppen is.”

Bottas weet wel dat, ondanks zijn ambities, hem enige bescheidenheid past: “Kijkend naar de carrières van Lewis en mijzelf, heb ik nog het een en ander te bewijzen. Ik heb in feite nog niet heel veel bereikt in de Formule 1”, aldus de man die na vier jaar met Williams nog altijd op zijn eerste overwinning wacht. “Maar wie weet kan daar dit seizoen verandering in komen.”

Verdeelde meningen
Mika Häkkinen, de Fin die in jaren ’90 tot twee keer toe de titel wist te pakken met Mercedes-paardenkrachten, gelooft in zijn landgenoot: “Het is een droomscenario voor Valtteri. Hij komt terecht in een team dat de laatste jaren de sport domineerde en een team dat hem heel graag wilde hebben. Het is nu aan hem om zich te blijven ontwikkelen, races te gaan winnen en er uiteindelijk met de titel vandoor te gaan”, laat Mika Häkkinen in januari al door het Finse MTV3 optekenen.

Een ander groot kampioen, zij het niet in de Formule 1, trekt de mogelijkheden van Bottas ten opzichte van Hamilton wél in twijfel. In La Gazzetta dello Sport verklaart voormalig CART-kampioen en meervoudig Paralympisch kampioen Alex Zanardi dat hij Bottas ‘zonder twijfel een goede coureur vindt’, maar geen Rosberg: “Nico won de titel door enkele specifieke kwaliteiten, maar Lewis steekt doorgaans toch met kop en schouders boven de rest uit.”