Na 61 Grands Prix staat Valtteri Bottas op 355 punten. Een flink aantal, maar in Monaco heeft hij nog nooit gescoord. Dat wil de Fin komende zondag veranderen.

Een twaalfde plaats, een uitvalbeurt en een veertiende plek: dat is voor Bottas de oogst na drie Grands Prix in het Prinsdom. “Ik heb er nog geen punten gepakt, dus ik verheug me erop dat dit keer dan te doen”, verklaart Bottas.

De Williams-coureur heeft tot op heden in elke race van 2016 gescoord, dus ondanks dat Monaco de laatste jaren geen topcircuit is geweest voor het team uit Grove, lijken punten op z’n minst haalbaar.

Pat Symonds, de technisch directeur van Williams, zet daar ook op in. “In 2015 presteerden we onder de maat in Monaco, maar we hebben uitvoerig geanalyseerd waarom dat zo is”, geeft hij aan.

Felipe Massa en Botta eindigden vorig jaar zowel in de kwalificatie als race buiten de top tien, maar voor dit jaar hoopt Symonds na al het gedane huiswerk op ‘goede gridposities en daarna een sterke race’.

Formula One World Championship 2016, Round 5, Spanish Grand Prix, Barcelona, Spain, Friday 13 May 2016 - Felipe Massa (BRA) Williams FW38.

Net als Bottas heeft Massa dit seizoen in elke race gescoord.

De Grand Prix van Monaco is daarbij zowel voor Bottas als Massa een soort thuiswedstrijd. “Ik woon in Monaco, dus het is wel eens leuk met de scooter of wandelend naar het circuit te gaan”, vertelt Bottas.

Teamgenoot Massa noemt de manier waarop Monaco van zijn thuis in een circuit verandert ook na al zijn jaren in de stadstaat nog altijd verbazingwekkend: “Het is daarbij geen makkelijke race, maar wel een belangrijke en leuke.”

“Ik heb er erg veel zin in, want het is altijd een geweldig weekend”, verklaart de Braziliaan: “Het wordt leuk om echt lekker te racen in wat één van mijn thuiswedstrijden is.”