*

Braziliaanse GP inzet van politieke strijd, president Bolsonaro verzekert: ‘F1 gaat naar Rio’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

25 juni 2019 17:00

Braziliaanse GP inzet van politieke strijd, president Bolsonaro verzekert: ‘F1 gaat naar Rio’

Liberty-topman Chase Carey houdt de kaken stijf op elkaar maar de Braziliaanse president Jair Bolsonaro weet het al zeker: vanaf 2021 zal de Braziliaanse GP op een nieuw te bouwen circuit in Rio de Janeiro verreden worden. De toestanden met Zandvoort vs. Assen verbleken bij die van Brazilië, de Grand Prix lijkt daar inzet te zijn geworden van een politiek steekspel en misschien zelfs een toekomstige verkiezingsstrijd.

Het is 99 procent zeker dat de race in 2021 naar Rio verhuist, de onderhandelingen zijn al vergevorderd, aldus Bolsonaro. De president deed zijn uitspraken maandag tijdens een persconferentie waar behalve de gouverneur van Rio de Janeiro ook Formule 1-topman Chase Carey  aanwezig was. De Amerikaan stelde overigens dat er nog niets is beslist en dat de gesprekken met beide steden nog lopen.

Lees ook: Braziliaans president: ‘GP van Brazilië verhuist in 2020 naar Rio de Janeiro’

Het contract van Interlagos loopt na de editie van 2020 af, de faciliteiten van het circuit ten zuiden van Sao Paulo kregen het afgelopen jaar nog een flinke update. Carey zal vandaag praten met Joao Doria, de gouverneur van Sao Paulo en beoogd presidentskandidaat in 2022. Doria ging vandaag alweer in de tegenaanval en noemde het behoud van de Braziliaanse GP voor Sao Paulo ‘niet een persoonlijke wens maar een economische noodzaak’. “En hoe kun je iets wat nog niet bestaat, nog niet gepland of gebouwd is, het organiseren van een Grand Prix toezeggen?”, vroeg hij zich hardop af.

Het te bouwen circuit in Rio de Janeiro, ontworpen door Hermann Tilke.

Het circuit in Rio de Janeiro zal gebouwd moeten worden op een legerterrein in Deodoro, in het noorden van de miljoenenstad. Het complex zou plaats moeten bieden aan 130.000 fans. “Het nieuwe circuit wordt in zes tot zeven maanden gebouwd, zonder een cent overheidsgeld”, aldus Bolsonaro eerder dit jaar.  Een projectie die door het consortium dat de GP wil binnenhalen, Rio Motorsport, alweer is tegengesproken. De bouw zal zeker 16 maanden in beslag nemen, stelt Rio Motorsport.

Lees ook: Iedereen in Brazilië wil van Verstappen nog één keer alles horen over zijn heroïsche regenrace van vorig jaar

“Het gaat er niet om dat we de F1 van Sao Paulo afpakken, het belangrijkste is dat de race in Brazilië blijft”, aldus de president. De Braziliaanse Grand Prix vindt al sinds 1990 plaats op Interlagos. De laatste keer dat er in Rio de Janeiro werd gereden, was in 1989 op het Jacarepagua Circuit, een baan die inmiddels is gesloopt.

Chase Carey sprak zoals altijd geen voorkeur uit en hield het bij: “Elke race is een soort Super Bowl. We willen een locatie die wereldwijd tot de verbeelding zal spreken en de lokale economie zal stimuleren.”