FORMULE 1 Magazine verzamelt na elke Grand Prix de beste headlines en artikelen uit de buitenlandse media. Dit keer van de Grand Prix van Frankrijk, een race die Charles Leclerc snel zal willen vergeten en Max Verstappen een zevende seizoensoverwinning opleverde.

Met Leclerc en Verstappen broederlijk naast elkaar op de eerste startrij, beloofde de (voorlopig?) laatste Franse Grand Prix opnieuw een interessant duel te worden. Na zeventien ronden was het echter gedaan met de koopman. Leclerc maakt een foutje, spint en boort zijn F1-75 bij bocht 11 in de bandenstapel. Einde race, einde titelkansen zo lijkt het.

La Gazzetta dello Sport

La Gazzetta kopt ‘De fout en de opgave van Leclerc: Verstappen bedankt, triomfeert en vertrekt! Het artikel er onder begint uiteraard met de schreeuw van Leclerc over de boordradio, vlak na zijn crash. “Nooooooo! Het geschreeuw van Leclerc over de radio in de barrière bij bocht 11 in ronde 18 van de Franse GP galmde na uit de monden van miljoenen Ferrari-fans.”

“Een uitvalbeurt als leider in de race, met Max Verstappen die tot dan toe niet in staat was om de F1-75 aan te vallen”, benoemt de Gazzetta de kille feiten. “In plaats daarvan niets, weer een opgave voor de Monegask en weer een eenvoudige overwinning op een presenteerblaadje voor Verstappen, die 25 punten pakte door de Mercedessen van Lewis Hamilton en George Russell te verslaan en onophoudelijk zijn wereldleiderschap hervatte (hij staat nu +63 op Leclerc).”

Daily Mail

Bij onze buren aan de overkant van de Noordzee gaat alle aandacht natuurlijk uit naar het dubbele Engelse podium van Hamilton en Russell. De Daily Mail heeft in de koppen voor een kleurenthema gekozen: “Eindelijk een zilveren randje voor Lewis Hamilton met zijn tweede plaats in Frankrijk, maar een rood gezicht voor Charles Leclerc die door een rampzalige fout Max Verstappen uitzicht biedt op een nieuwe titel.”

“Het is vreemd wat een onverwachte tweede plaats en het verslaan van je teamgenoot, George Russell, doet voor het moreel tijdens een seizoen horribilis”, analyseert de Daily Mail de tweede plaats van Hamilton. “Het benoemen van zijn jubileum [Hamilton reed zijn driehonderdste GP in Frankrijk] leverde en zuur gezicht op, maar na het podium zagen we een heel andere Lewis.”

“Dat was één kant van de Franse Grand Prix onder een felle zon. Arme Leclerc vertegenwoordigde de andere kant. Hij had moeten winnen, maar spinde midden in de bocht. Een fout zo onnodig dat hij Paul Ricard verliet met de belofte om zichzelf thuis op te sluiten. Het is te hopen dat niemand hem een whisky en pistool geeft, want hij weet dat zijn schooljongensfout hem de titel kan kosten.”

Bild

“Crash-Chaos bei Ferrari”, kopt Bild. “Alles verliep volgens plan voor Charles Leclerc. Toch luisterde aan het einde de winnaar naar de naam Max Verstappen…”, constateren de Duitser nuchter. “De frustratie over de nieuwe uitvalbeurt is begrijpelijk. Voor de runner-up in het wereldkampioenschap zou een overwinning enorm belangrijk zijn geweest. Niet alleen omdat het waarschijnlijk de laatste Franse race is – min of meer een thuis Grand Prix is voor de Monegask – voor de nabije toekomst. Leclerc heeft elke overwinning nodig om het gat naar Verstappen te dichten in de strijd om het wereldkampioenschap.”

L’Equipe

De Franse Grand Prix van afgelopen zondag is hoogstwaarschijnlijk de voorlopig laatste keer geweest dat de Formule 1 te gast was in het Zuid-Europese land. Het contract met FOM loopt af en met een schier eindeloze rij aan nieuwe locaties die een plekje op de kalender willen, zou het weleens fini kunnen zijn voor de oudste Grand Prix ter wereld. Uiteraard besteedt l’Equipe aandacht aan de teloorgang van de Franse GP, maar het gaat toch vooral over de strijd tussen Leclerc en Verstappen. Hoewel, de krant kopt ‘Verstappen zonder rivaal’, alsof de titel al in Nederlandse handen is. “Verstappen is meer dan ooit de favoriet om zichzelf op te volgen. De Nederlander heeft nu al een voorsprong van 63 punten op Leclerc.”