Volgens oud-wereldkampioen Jackie Stewart moet Jenson Button zich na het vertrek van Hamilton bij McLaren als eerste coureur zien en gedragen. Hamilton daarentegen moet vrezen met Mercedes als werkgever, zo zegt Stewart tegen Press Association Sport.

Waar McLaren pretendeert altijd gelijk materiaal en een gelijke behandeling tussen de coureurs te bewerkstelligen, denkt de voormalig drievoudig wereldkampioen daar dit keer anders over met de onervaren Sergio Peréz als nieuwe teamgenoot. “Daar zou geen sprake van moeten zijn”, zegt Stewart. “Met Jenson heb je iemand die het team door en door kent en weet hoe het is om wereldkampioen te worden.”

Stewart denkt dat Button opnieuw wereldkampioen kan worden, nadat hij eerder in 2009 voor Brawn GP de wereldtitel opeiste. Stewart: “Met het juiste materiaal kan hij dat weer flikken. En er is geen team dat vaak beter materiaal kan leveren dan McLaren. Ze hebben alle faciliteiten om top te presteren. Als de auto goed is en Jenson het geloof heeft, dan kan hij wereldkampioen worden.”

Volgens de Schot heeft Button zich te vaak vergeleken met oud-teamgenoot Hamilton. “Hij hoeft met het vertrek van Lewis zichzelf niet langer als tweede coureur te zien. Het was een mentaal aspect en daar hoeft hij nu niet langer rekening mee te houden. McLaren rekent nu op hem”, aldus Stewart.

Hoewel Stewart positief is over Button, moet hij ook toegeven dat de Brit bij McLaren nogal wat schommelingen heeft in zijn prestaties. “Wanneer hij wint, zijn het uitstekend gecontroleerde races. Je weet ook dat hij geen coureur is die grote fouten maakt. Hij is erg solide, maar heeft bij McLaren nog niet bewezen een veelwinnaar te zijn. “

Daarnaast denkt Stewart dat Hamilton met zijn vertrek naar Mercedes zijn F1-toekomst wel eens in gevaar kan brengen. “Mercedes wil altijd winnen. Doen ze dat niet, dan stoppen ze ermee. In een vergadering van vijf minuten kan het bestuur ineens bepalen te stoppen. Zij hebben niet de passie voor autosport, maar puur ook voor resultaten”, zegt Stewart.

Volgens Stewart had Hamilton vanuit conservatief oogpunt gezien beter bij McLaren kunnen blijven. Het team zal volgens hem immers ‘nooit uit de Formule 1 gaan’. “Wanneer Hamilton in vorm is, is hij de snelste. Maar helaas is die constantheid van resultaten er vaak niet”, besluit de Schot.