*

Button: ‘Nieuwe bandenregels veranderen niks’

Daan de Geus

Daan de Geus

24 december 2015 09:10

Button: ‘Nieuwe bandenregels veranderen niks’
Sutton Images

In 2016 krijgen Formule 1-coureurs op papier meer vrijheid wat betreft het maken van een bandenkeuze voor in races, maar volgens McLaren-coureur Jenson Button zal er in de praktijk weinig veranderen.

De afgelopen jaren nam bandenleverancier Pirelli twee verschillende slickcompounds mee naar elke Grand Prix, waarbij coureurs in de race – zolang het niet regende – verplicht waren van beide compounds gebruik te maken.

In 2016 veranderen de bandenregels echter. Pirelli selecteert voortaan drie slickcompounds voor elk raceweekend, waarbij het in totaal dertien setjes slicks meeneemt per coureur. Eén setje, van de zachtste beschikbare compound, is daarbij gereserveerd voor Q3 van de kwalificatie. Daarnaast wijst Pirelli twee setjes aan die in de race gebruikt moeten worden, wat setjes van verschillende compounds kunnen zijn.

De tien resterende setjes slicks mogen zelf gekozen worden door elke coureur, met keuzes uit de drie geselecteerde slickcompounds. Dit moet voor onderlinge variatie en meer uiteenlopende strategieën zorgen, maar Button vertelt aan Autosport dat hij betwijfelt dat dit het geval zal zijn.

“Tenzij er teams zijn die enorme problemen hebben met één bepaalde compound, zal iedereen dezelfde keuzes maken”, voorspelt Button, die vindt dat de FIA en Pirelli de keuzevrijheid ‘te beperkt’ hebben gehouden: “Als de keuze volledig vrij was geweest, zonder voorselectie van drie compounds, zouden er wellicht coureurs zijn die eens wat raars of anders zouden proberen. Met een keuze uit slechts drie compounds, zal dat echter niet gebeuren.”

“Na de eerste race heeft niemand het meer over deze nieuwe regel”, denkt de wereldkampioen van 2009, die het plan omschrijft als ‘één van de vele kansen die deze sport heeft gemist’. Pirelli heeft overigens al aangekondigd dat het dezelfde drie compounds meeneemt naar de eerste drie races, in achtereenvolgens Australië, Bahrein en China: medium, zacht en superzacht.