“Frustrerend.” “Kansloos.” “Genant.” Dat zijn wat van de termen die Fernando Alonso en Jenson Button tijdens en na de race in Japan gebruikten om de positie te duiden waar ze met McLaren-Honda in zitten.

Met het nodige gegrom en gezucht foeterde Alonso tijdens de race zelfs over hoe de Honda-krachtbron een ‘GP2-motor’ is. Na afloop van de wedstrijd, waarin hij als elfde finishte, toont hij zich ten overstaan van de BBC enigszins gekalmeerd, maar niet milder. “Ik ben gefrustreerd ja, dat lijkt me duidelijk”, zegt hij. “De anderen jongens komen er zo langs op de rechte stukken. In de bochten zie je mensen die zich verremmen en fouten maken, terwijl je er zelf perfect door gaat, maar op de rechte stukken lopen ze dan zo makkelijk weer bij je weg…”

Hoewel Alonso het positief noemt dat de betrouwbaarheid beter wordt, moet hij toegeven dat hij niet weet wanneer McLaren en Honda eindelijk ook echt competitief zullen zijn. Op de vraag of hij wel door wil gaan, geeft hij aanvankelijk een veelzeggend antwoord, al vlakt hij dat ook gelijk weer af: “Dat weet ik niet. Er zijn nog vijf races te gaan en ik denk niet dat die veel beter zullen verlopen. We kijken dus naar volgend jaar en het is wel m’n intentie hier te blijven. Voor mij heeft het echter prioriteit dat we competitief weten te worden en ik weet zeker dat het team en ik races kunnen gaan winnen.”

Teamgenoot Jenson Button – vandaag zestiende – reageert in de eerste plaats nog gematigd, maar naarmate hij meer aan de BBC vertelt, lijkt hij steeds meer teneergeslagen. “Het was wel oké”, verklaart hij in de eerste plaats. “Ik kon in de eerste stints immers aardig met mensen vechten”, vervolgt Button, die daar tot zijn spijt echter aan toe moet voegen dat juist het duelleren met anderen pijn deed. “Het snelheidsverschil was gewoon te groot. Ik gaf alles, maar was kansloos.”

“Sommige gasten haalden me op plekken in waarvan ik echt dacht dat het niet kon, maar zij kunnen het snelheidsverschil zien, en ik niet. Ik ging maar achteruit en achteruit”, meldt de coureur om wiens toekomst veel te doen is geweest. Gevraagd hoe hij en Alonso het zien, geeft Button aan dat ze het inderdaad zwaar hebben. “Wij zijn gewend vooraan mee te doen. We zijn het gewend om te vechten, maar kunnen nu niet eens van ons af bijten. We zijn samoerai die het gevecht in gaan zonder zwaarden en schilden.”

Wie ondertussen heel duidelijk is over de toekomst van Alonso en Button bij McLaren, is ceo Ron Dennis. “We hebben contracten met ze. Een deal voor drie jaar met Alonso, en eentje voor twee seizoenen met Button. Zo simpel is het.” Dennis benadrukt desgevraagd dat het niet zo is dat McLaren een optie in Buttons contract moet activeren om de Brit bij het team te houden. “Er was wel een optie om hem te laten gaan, maar ik heb hem – wellicht iets te laat – verteld dat we hem houden. Ik heb dus gewoon een contract met hem. Geld is daarbij verder geen factor.”