De Amerikaanse oud-Formule 1-coureur Eddie Cheever denkt dat de Formule 1 als sport niet zal aanslaan in de Verenigde Staten zolang er geen Amerikaanse coureur meedoet.

 

“Zonder Amerikaanse coureur zal de Formule 1 geen succesvolle sport worden in Amerika”, stelt Cheever, die zelf 132 Grands Prix reed en twee tweede plaatsen als beste resultaat kan overleggen, in gesprek met Sports Illustrated.

 

“Met een Amerikaan op de grid zou er veel meer interesse voor de sport zijn, maar één coureur is waarschijnlijk nog niet genoeg”, vervolgt Cheever, voor wie het duidelijk is dat de Amerikaanse racefans de Formule 1 nog altijd de rug hebben toegekeerd. “Het ging eerst wel goed, maar de Formule 1 heeft het verpest met dat banden-debacle van 2005.”

 

“De fans die ze toen zijn kwijtgeraakt, hebben ze nooit weer voor de Formule 1 weten te winnen”, verklaart Cheever, die overigens wel één probleem ziet met zijn wens een landgenoot op de grid te krijgen: “Bijna alle jonge coureurs in Amerika willen in NASCAR racen in plaats van in de Formule 1”, geeft hij aan.

 

“Daarom is het ook zo belangrijk dat iemand nu de ban breekt en er weer een Amerikaan gaat meedoen, want dat kan de interesse voor de Formule 1 aanwakkeren bij jonge coureurs. Zelfs dan is het uiteraard nog niet makkelijk voor ze om de Formule 1 te halen, want dat is een tijdrovende zaak, maar als ze steun krijgen van een autofabrikant of groot bedrijf is het mogelijk.”