Het is een kwestie van reputatieschade beperken vandaag voor Claire Williams. De nieuwe Williams FW42 werd vanmiddag zo snel als mogelijk het Circuit de Catalunya-Barcelona opgestuurd om de teneur van de negatieve verhalen te doorbreken. Vervolgens ging een zichtbaar vermoeide Williams zelf bij de gehele pers langs voor boetedoening. “Dit is niet alleen teleurstellend maar ook nog eens heel gênant.”

De nieuwe wagen werd pas dinsdagnacht afgeleverd in Barcelona, de eerste ronde werd na het middaguur gereden. “We dachten dat we dinsdag konden halen, we realiseerden pas laat dat we de shakedown en later ook de eerste testdag maandag moesten afzeggen”, zegt Williams over de voorbije dagen. “We dachten echt dat het ging lukken om het geheel op de rails te krijgen voor dinsdag maar we kregen bepaalde onderdelen gewoon niet af. Ik ga niet met de beschuldigende vinger wijzen, ik ga niet in op details van wat er gebeurd is. Dat gaan we nog tot de bodem uitzoeken.”

(Tekst gaat verder onder foto)

Lees ook: Weblog: Gênante start van Williams belooft weinig goeds voor 2019

De soap rond Williams is natuurlijk voer voor geruchten en speculaties. Wie is er verantwoordelijk voor de sof? Wat was de rol van technisch directeur Paddy Lowe? “We concentreren ons nu op de auto, we zullen twee auto’s en een reserve chassis in Melbourne hebben. (..) Het is niet netjes om nu de vuile was buiten te hangen. Dat is niet eerlijk naar de mensen in Grove die zo hard werken. We zaten fout en nu gaan we het rechttrekken en hopelijk beschikken we over een competitieve Williams in de toekomst. Maar dit mag niet weer gebeuren bij Williams.”

Excuses aan fans, Robert en George
“Dit is niet de situatie waar we ons in willen bevinden, we hadden het zo niet gepland. We zijn niet alleen teleurgesteld, maar ook gegeneerd dat we er niet in geslaagd zijn een complete auto naar het circuit te krijgen terwijl de rest dat wel is gelukt. In het bijzonder omdat we een team zijn dat er al 40 jaar in is geslaagd een auto af te leveren voor tests. Ik wil dan ook mijn excuses aanbieden aan onze fans en de mensen thuis in Grove. Zij hebben allemaal onder grote druk moeten werken de afgelopen dagen om alles klaar te krijgen. Ook mijn excuses aan Robert en George, zij hadden geen auto om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Zij zijn fantastisch geweest en hebben ons gesteund.”