Zijn naderende afscheid van Red Bull en het gebrek aan succes dit jaar stemt Daniel Ricciardo wellicht wat somber maar de Australiër vindt het niet heel erg dat het seizoen ten einde loopt. “Ik moet toegeven dat ik, ongeacht hoe graag ik een mooi resultaat als afsluiting wil, ook erg uitzie naar het eind van het jaar.”

Daniel Ricciardo is woest als zijn kwalificatie in Suzuka abrupt voorbij is door nieuwe problemen. Foto: Sutton Images

Na de woede in Mexico over weer een uitvalbeurt (de achtste!) was er het afgelopen weekend in Brazilië weer de vertrouwde glimlach. Tekenend was de manier waarop hij voor de derde vrije training aankwam in het paddock. VT3 was al tien minuten onderweg maar Ricciardo, overall tot zijn middel en met zonnebril en koptelefoon, liep rustig met een big smile richting de pits.

Volgend jaar kleurt zijn overal geel, een overstap die niet door iedereen wordt begrepen. Red Bull-veteraan David Coulthard kan het wel begrijpen. “Je zag dat het gewoon de juiste tijd was voor Daniel om van team te veranderen. Het interne duel met Max Verstappen werd moeilijker en moeilijker.” Hoewel Ricciardo eerst de situatie bij Ferrari en Mercedes wilde afwachten, vindt Coulthard de keuze voor Renault zo gek nog niet.

”Het is een echt fabrieksteam en investeert flink. Dat ze Daniel hebben vastgelegd, bewijst dat wel. Dat was geen koopje en een intentieverklaring van wat Renault wil.” Wat de miljoenen voor Ricciardo én het team voor Renault opleveren zal blijken in 2019, een jaar met nieuwe regelwijzigingen. “Mensen doen ze af als klein maar er kan echt nog wel wat gebeuren”, aldus Coulthard.

Met zijn teamgenoot van volgend jaar: Nico Hülkenberg. Foto: Sutton Images

Juiste man, juiste plek?
Maar met Ricciardo hebben ze in ieder geval de goede coureur, vindt de Schot. “Als je een film produceert, is het een sleutel tot succes om de juiste acteur voor de juiste rol te kiezen. Hier heb je Lewis Hamilton als superster, Max met zijn aanvallende rijstijl en Sebastian Vettel met zijn Duitse winnaarsmentaliteit”, aldus Coulthard. “Ricciardo hoort in dat rijtje. Dat iemand als Fernando Alonso de afgelopen jaren geen hoofdrol kon spelen in een niet-competitieve auto was slecht voor de sport, maar het zal Daniel ongetwijfeld beter vergaan bij Renault.”

Het is te hopen voor de Aussie dat hij met zijn vierde plek in Interlagos het pechspook van zich af heeft geschud. “Want je wil wel dat alle persoonlijkheden in deze sport de rollen kunnen spelen waarin ze passen en kunnen stralen”, zijn de wijze woorden van Coulthard.