Red Bull-protegé António Félix da Costa heeft zich ten doel gesteld volgend jaar Formule 1 te rijden, al ziet hij in dat hij dan wel goed moet blijven scoren tijdens het huidige ‘sleuteljaar’ in zijn carrière.

Van alle Red Bull-junioren die in de opstapklassen actief zijn, is Da Costa degene die het dichtst bij de Formule 1 is. De Portugees komt namelijk uit in de Formula Renault 3.5, heeft voor Force India en Red Bull getest tijdens rookietestdagen en heeft daarnaast als invaller dienst gedaan als reserve bij Red Bull.

Da Costa’s beoogde volgende stap laat zich dan ook raden: “Nu ik zo dichtbij de Formule 1 ben, is het doel dat ik voor ogen heb duidelijk, want dat is om volgend jaar Formule 1 te rijden”, vertelt hij aan het Oostenrijke persbureau APA.

“Mijn huidige jaar is in dat opzicht een sleuteljaar”, weet Da Costa. “Om de Formule 1 te bereiken, wil ik dan ook het Formula Renault-kampioenschap winnen”, verklaart Da Costa, die uiteraard weet dat de huidige Toro Rosso-coureurs Daniel Ricciardo en Jean-Éric Vergne door Red Bull naar de Formule 1 werden gepromoveerd nadat ze vice-kampioen werden in de klasse waarin hij momenteel vierde staat.

Da Costa timmert wat betreft zijn CV hoe dan ook flink aan de weg. Hoewel hij in tegenstelling tot Ricciardo en Vergne geen Formule 3-titel achter zijn naam heeft staan, wist hij vorig jaar in iets meer dan een half seizoen vier races te winnen in de Formula Renault 3.5 en eindigde hij als vierde in het kampioenschap. Daarnaast werd Da Costa derde in de GP3 en won hij de illustere Formule 3-race in Macau.

De 21-jarige coureur uit Lissabon geeft zelf verder aan zich ‘zeer goed voorbereid te voelen’ om de stap naar de Formule 1 te maken. Zorgen om de druk die daarbij komt kijken, maakt Da Costa zich niet, want dat is hij wel gewend van Red Bulls talentenprogramma: “Je staat hier vanaf de eerste dag onder druk om te presteren, maar ik kan daar prima mee omgaan. Druk maakt mij alleen maar sneller.”

Da Costa ruikt overigens al een beetje aan het echte werk door tijdens enkele raceweekends op vrijdagen waarop dat mogelijk is in de simulator op de Red Bull-fabriek in Milton Keynes plaats te nemen om data te vergelijken, terwijl hij daarnaast dus als reserve aanwezig is als de vaste Red Bull-reserver Sébastien Buemi niet naar races kan afreizen. “Deze aanpak bevalt mij zeer goed”, aldus Da Costa.