Zijn gezichtsuitdrukking vertelde het hele verhaal. Max Verstappen oogde uitermate tevreden na de eerste kennismaking met de RB14 in Albert Park. Met een tweede tijd in de tweede trainingssessie op iets meer dan een tiende van Lewis Hamilton, ’s ochtends namens Mercedes ook al de snelste man op de baan, zit Red Bull de trendsetter op de hielen.

Het was grappig om te zien: achter de garage van Red Bull stonden de tv-camera’s rijen dik opgesteld, bij buurman Ferrari was het een stuk minder druk. Jos Verstappen maakte er voor ‘het thuisfront’ snel een foto van. Want iedereen wilde van zijn zoon het verlossende woord horen of hij Mercedes dit seizoen werkelijk kan gaan uitdagen. Daarover hield Max Verstappen zich logischerwijs op de vlakte. Voor zulke conclusies is het nog veel te vroeg, zo oordeelde hij. “Maar het ziet er positief uit.”

Tien meter verderop bekeek vader Jos de mediasessie met de internationale pers met de nodige voldoening. Hij beseft dat Mercedes, zeker in de kwalificatie, extra vermogen kan aanboren. Maar Red Bull heeft het achterste van zijn tong evenmin laten zien. “Het wordt in ieder geval leuker dan vorig jaar”, gelooft Verstappen. Destijds beëindigde zoon Max de kwalificatie in Melbourne op ruim een seconde van polesitter Hamilton en wist hij na de eerste Grand Prix al dat een serieus gevecht om de wereldtitel was uitgesloten.