Williams sloot in Abu Dhabi andermaal een kleurloos jaar af. De vermaarde Britse renstal, ooit trendsetter in de Formule 1, is verworden tot veldvulling. In de nieuwste uitgave van Formule 1 een reportage over het zieltogende team. “Ze doen mee zonder dat iemand het merkt.”

De laatste overwinning lijkt alweer een eeuwigheid geleden. Pastor Maldonado was er voor Williams op 9 mei 2012 verantwoordelijk voor: een toevalstreffer in Barcelona. Meer niet. De laatste wereldtitel dateert van 1997, na een zinderende apotheose in Jerez binnen gehengeld door de Canadese rebel Jacques Villeneuve. Het eens zo roemruchte Williams (negen constructeurs- en zeven rijderstitels) beweegt zich in zijn veertigste geboortejaar anoniem voort in de Formule 1. En de vooruitzichten om de gloriedagen te kunnen laten herleven zijn somber.

Net als vorig jaar eindigt het Britse team dat in 1977 door een pact van Patrick Head en Frank Williams het levenslicht zag als vijfde in het wereldkampioenschap voor constructeurs. Opnieuw achter Force India, dat met dezelfde klantenmotor van Mercedes rijdt. Het scheelt zomaar een miljoentje of tien aan inkomsten uit Formule 1’s prijzenpot. Geld dat de renstal uit Grove wel kan gebruiken.

“Williams is aan het overleven. Het doet mee zonder dat iemand het eigenlijk merkt”, stelt Johnny Herbert, voormalig F1-coureur en tegenwoordig prominent analist bij de Britse tv-zender SkySports. “Ik hoop aan het begin van een seizoen altijd op de wederopstanding van het team dat we uit het verleden kennen. Het was weliswaar even wat beter (in 2014 en 2015 finishte Williams als derde in het constructeurskampioenschap, red), maar sindsdien is het team in een glijvlucht beland. Ook dit jaar zijn de prestaties teleurstellend”, vindt Herbert.

Ooit wilde iedere coureur voor Williams rijden. In de jaren 80 en 90 was het een grootmacht, die dankzij revolutionaire ontwikkelingen en prominente motorleveranciers de norm zette. “Maar dat is alweer lang geleden”, meent Jacques Villeneuve. “Ik heb goede tijden bij Williams gekend, maar ben extreem bezorgd over de toekomst en welke richting het team op wil. Ik weet niet wat het plan is, of er een plan is. Het draait alleen om overleven en geld binnenhalen.”

Lees de complete reportage over de teloorgang en de toekomstperspectieven van Williams in de nieuwste editie van Formule 1, onmisbaar voor de fan, kenner en liefhebber. Nu in de winkel of hier online te bestellen