Na eerst Mario en later Michael, is er een derde Andretti op weg naar de Formule 1. Althans, dat is het doel van de pas 18-jarige Marco. De Amerikaan rijdt momenteel nog in de Infiniti Pro series – dé opstapklasse naar de IRL – maar gaat naar eigen zeggen later dit jaar een GP2-bolide testen. Dit ondanks dat hij al een IRL-aanbod heeft gehad van zijn vader. Michael (Andretti) is eigenaar van het Andretti Green-team dat afgelopen mei de Indy 500 won met Dan Wheldon. ,,Mijn ambitie is om Formule 1 te rijden”, vertelt de jonge Andretti in het Italiaanse Autosprint. ,,Daarom ga in oktober een GP2-auto testen in Paul Ricard. Dat staat vast.”

,,Toch moet ik realistisch blijven: niemand in Europa kent me. Ze hebben me nooit zien racen. Ik heb een bekende naam, maar dat zegt niks”, weet hij. ,,Daarom heeft m’n vader me een aantal IRL-test aangeboden op echte circuits als Sebring én op een oval, om te zien of ik dat wat vind.”

Maar evenals Marco zelf (‘Ik wil zo snel mogelijk de F1 in’), ziet ook opa Mario (zie foto) dat eigenlijk niet zo zitten. ,,Persoonlijk zie ik liever dat Marco de Europese route volgt. In 2006 racen in de GP2, om vervolgens de stap naar de Formule 1 te maken”, vertelt de voormalig Ferrari-coureur, die overigens ook de Indy 500 won. ,,Als dat mogelijk is met Ferrari, zou dat geweldig zijn.”

,,Ik heb me laten vertellen dat Ferrari al op zoek is naar een opvolger van Michael Schumacher. Misschien dat ze Marco eens moeten laten testen. Dan zouden ze zien wat voor ’n talent hij is. En dat zeg ik niet omdat hij mijn kleinzoon is, maar omdat ik weet wat hij kan”, eindigt hij.

Ondanks de bemoeienissen van vader en opa, is het nog altijd Marco zelf die de uiteindelijke beslissing neemt. ,,Laten we zeggen dat beiden het beste met me voor hebben”, vertelt de jongste Andretti. ,,Mario ziet mij het liefst meteen naar bijvoorbeeld de F3 in Europa vertrekken, Michaels contacten maakten het echter makkelijker om te beginnen in Amerika. Maar hij zal me niet tegenhouden om F1 te gaan rijden, omdat hij een IRL-team bezit.” Om te eindigen: ,,Laten we eerst maar eens kijken hoe de GP2-test gaat, daarna zien we wel verder.”

PPB