*

Derde tijd voor Verstappen in eerste vrije training

Jan van der Burgt

Jan van der Burgt

25 mei 2017 11:49

Derde tijd voor Verstappen in eerste vrije training
Sutton Images

Max Verstappen is het Monegaskische Grand Prix-weekend sterk begonnen. De Nederlander klokte de derde tijd, maar stond ook lange tijd binnen.

Op de vroege donderdagmorgen is het Max Verstappen die in de Red Bull als eerste een tijd op de klokken zet en dat maar direct met de zachtste band van het weekend doet, de ultrasofts. Het is een korte run, maar daarmee staat er in ieder geval al vroeg een tijd op de klokken.

Een kleine tien minuten later meldt de Nederlander zich opnieuw op het asfalt, wederom op de ultrasofts. Het is de band waar Red Bull er verreweg de meeste van heeft meegenomen naar Monaco. Zo heeft Verstappen voor dit weekend slechts één setje supersofts en één setje softs tot zijn beschikking.

Op dat zachtste Pirelli-rubber weet Verstappen zich in de top drie te melden, maar zijn run wordt afgebroken door de melding dat hij mogelijk een lekke rechterachterband heeft. Red Bull houdt de RB13, dit weekend voor het eerste gesierd door een T-wing, vervolgens lange tijd binnen om een beschadigde vloer te vervangen. Verstappen zakt daardoor terug naar de twaalfde plaats.

Het duurt ruim drie kwartier voordat Verstappen zich weer laat zien op de baan. Hij weet zijn tijd direct te verbeteren met een tijd die goed genoeg is voor de achtste tijd op dat moment. In de ronden daarna werkt hij zich verder op naar voren. Ronde na ronde verkleint hij het gat naar de kop.

De opmars van Verstappen stagneert op het moment dat hij de fraaie derde plaats heeft bereikt. Daarmee geeft hij enkel toe op Lewis Hamilton en Sebastian Vettel en met nog geen vier tienden van een seconde verschil met de kop, blijven de marges klein relatief klein. Daniel Ricciardo moet genoegen nemen met P5.