Volgens haar voormalige president Luca di Montezemolo heeft Ferrari ‘een beetje geluk gehad’ dat andere teams dit jaar minder goed presteren, waardoor het zelf een stap vooruit heeft kunnen zetten.

Dat verklaart de Italiaan, die medio oktober van 2014 min of meer onder dwang afstand deed van zijn functie als Ferrari-president, althans in gesprek met de Italiaanse krant La Repubblica. “Ik denk eerlijk gezegd dat Ferrari een beetje geluk heeft gehad wat betreft de stap die het dit jaar heeft gezet, want Red Bull is geïmplodeerd, McLaren verkeert in crisis en Williams heeft zich niet verbeterd ten opzichte van vorig seizoen.”

“Ferrari heeft daardoor feitelijk voor elke race al een podiumplek op zak, want behalve Mercedes hebben ze geen rivalen”, stelt Di Montezemolo, die overigens wel toegeeft dat het knap is dat Ferrari deze goede uitgangspositie tot nog toe telkens heeft weten te verzilveren: “Want aan geluk alleen heb je niks. Je moet het ook nog uitbuiten.”

Voor de goede orde maakt Di Montezemolo ook nog maar duidelijk dat de sterke comeback van het in 2014 matig presterende Ferrari deels aan de voormalige teambaas Stefano Domenicali en hemzelf te danken. Na de slechte seizoensstart van vorig jaar hing Di Montezemolo naar eigen zeggen gelijk met Domenicali aan de telefoon om al vroeg met de auto voor 2015 te beginnen.

“Ik wist dat ik ervoor had gezorgd dat alles financieel op orde was bij Ferrari, maar het was fijn om met Sebastian Vettels zege in Maleisië bevestigd te krijgen dat ik ook een competitief team achter heb gelaten”, zegt Di Montezemolo daar over.

Red Bull
Behalve dat Di Montezemolo genoeg te zeggen heeft over Ferrari, zegt hij ook nog te weten dat Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz inderdaad serieus aan stoppen denkt. “Ik heb van een gezamenlijke vriend gehoord dat Mateschitz overweegt het team te verkopen. Het enige wat hem daarvan kan weerhouden, is als hij erin zou slagen Audi te overtuigen met Red Bull mee te doen aan de Formule 1”, stelt Di Montezemolo.

Ondanks dat hij niet langer de dienst uitmaakt bij Ferrari, is Di Montezemolo overigens nog wel (zijdelings) bij de Formule 1 als sport betrokken. Hij is tegenwoordig namelijk non-executive director van de bestuursraad van de overkoepelende Formula One Group.